Farmaci

maj242023

Alergjitë sezonale. Këshillat e farmacistit për barnat OTC dhe metodat jofarmakologjike

Rekomandimi i barnave OTC, por edhe përshkrimi i metodave jofarmakologjike dhe vlerësimi i ndërveprimeve me barna të tjera dhe kundërindikacionet, janë disa nga këshillat që farmacisti mund t'u japë njerëzve që vuajnë nga alergjitë, qofshin ato sezonale apo jo. Lidhur me këtë temë "PharmacyTimes" ka publikuar një artikull në të cilin përshkruhen se si mund të menaxhohen në  mënyrën e duhur simptomat e këtyre kushteve.

Alergjitë sezonale dhe shumëvjeçare

Alergjitë sezonale, të njohura edhe si riniti alergjik ose ethet e barit, mund të ndodhin në pranverë, ndërsa disa njerëz kanë alergji shumëvjeçare dhe përjetojnë simptoma gjatë gjithë vitit. Sipas Kolegjit Amerikan të Alergjisë, Astmës dhe Imunologjisë (ACAAI), manifestimet më të zakonshme të alergjisë sezonale të pranverës fillojnë në shkurt dhe vazhdojnë deri në fillim të verës për shkak të polenit të luleve dhe lulëzimit të bimëve. Alergjitë shumëvjeçare, nga ana tjetër, zakonisht shkaktohen nga ndjeshmëria ndaj lëkurës së kafshëve ose marimangave të pluhurit. Një raport i publikuar në vitin 2022 nga Departamenti Amerikan i Bujqësisë  zbuloi se sezonet e polenit fillojnë 20 ditë më herët, janë 10 ditë më të gjata dhe prodhojnë 21% më shumë polen se në vitin 1990. Për më tepër, sipas CDC-ve në SHBA, 29.9% e grave dhe 21.1% e burrave vuajnë nga alergjitë, ndërsa te fëmijët 18,9% prej tyre kanë diagnozë alergjike.

Simptomat më të shpeshta

Manifestimet e alergjive mund të variojnë nga të lehta në të rënda, dhe pacientët me alergji sezonale mund të kenë një nga simptomat e mëposhtme: kollë, dhimbje koke, kruajtje të syve ose lotim, kongjestion nazal dhe teshtitje të përsëritura. Shumë individë raportojnë se, nëse lihen të pakontrolluara, simptomat e alergjisë sezonale mund të ndikojnë negativisht në cilësinë e jetës, të dëmtojnë produktivitetin dhe të kontribuojnë në çrregullime të gjumit.

Mjetet juridike dhe këshillat e farmacistit

Menaxhimi i alergjive varion nga shmangia e shkaqeve te marrja e medikamenteve, duke përfshirë kortikosteroidet intranazale, antihistaminet intranazale dhe orale, dhe dekongestantët oralë dhe topikë. Farmacistët mund t'i ndihmojnë pacientët të zgjedhin produktin më të përshtatshëm OTC. Për më tepër, farmacisti mund ta këshillojë pacientin që të kërkojë ndihmë mjekësore nëse terapia nuk është efektive. Për më tepër, duke pasur parasysh përvojën e tyre, farmacistët mund të verifikojnë çdo ndërveprim midis barnave ose kundërindikacioneve dhe mund të ndihmojnë për të kuptuar, në bazë të historisë së pacientit, kur bëhet fjalë për rinitin e vërtetë alergjik, duke i dalluar ato nga ato joalergjike që mund të rrjedhin nga ndryshimet hormonale gjatë periudhës së shtatzënisë, polipet e hundës, devijimi i septalit ose apnea e gjumit dhe përdorimi i disa barnave si frenuesit ACE dhe beta-bllokuesit.

Këshillat për çdo OTC duhet të marrin parasysh preferencat e pacientëve, për shembull ndaj barnave me veprim të gjatë, ndërsa strategjitë për të reduktuar kontaktin me alergjenët sezonalë përfshijnë shmangien e daljes jashtë, mbajtjen e dritareve të mbyllura ose veshjen e maskave për të filtruar alergjenët, por gjithashtu përdorimin e aplikacioneve për të monitoruar cilësinë e ajrit. dhe prania e polenit në bazë të zonës gjeografike, zvogëlimi i lagështirës në shtëpi për të parandaluar formimin e mykut dhe përdorimi i pastruesve të ajrit.

 

Sabina Mastrangelo

 

Burimi:
Terrie Y. C. Help patients choose appropriate treatments to survive allergy season. PharmacyTimes (2023) 89(5)
https://www.pharmacytimes.com/view/help-patients-choose-appropriate-treatments-to-survive-allergy-season

 


Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC