ALERGJI

pri142016

Alergjitë te fëmijët, toleranca është më e madhe kur alergjia është vetëm ndaj një ushqimi

Organizata Botërore e Alergologjisë, OBA, në Librin e saj të Bardhë mbi alergjinë, jep një pasqyrë të incidencës, kërkimeve dhe aspekteve të imunologjisë klinike të sëmundjeve alergjike më të përhapura. 30-40% e popullatës botërore rezulton e prekur nga një ose më shumë patologji alergjike (alergji
transparent

qer202016

Astma, tiotropiumi efikas pavarësisht nëntipit alergjik

Konfirmime të reja për efikasitetin e tiotropiumit soft-mist si shtesë në terapinë normale anti-astmatike vijnë nga Akademia Amerikane e Alergjisë, Astmës dhe Imunologjisë. Të dhënat e prezantuara në kongresin e saj janë fryt i analizave të reja klinike të cilat e vlerësuan tiotropiumin Respimat® si
transparent

kor62016

Efekti pozitiv i konsumit në moshë të hershme të ushqimeve alergjike

Futja në dietën ushqimore gjatë fëmijërisë së hershme të ushqimeve alergjenike, vazhdon të japë rezultate premtuese në uljen e riskut për të zhvilluar alergji ushqimore. Në këtë përfundim kanë dalë dy studime të publikuara në “New England Journal of Medicine” dhe të prezantuara në kongresin vjetor t
transparent

pri132017

Etiketa: kujdes me sulfitet

Mes alergjeneve të cilët duhet të sinjalizohen në etiketat e produkteve, sulfitet janë të vetmet që iu është përkufizuar limiti sasior. Dixhitura në fakt vendoset kur në produktin përfundimtar, anhidridi sulfurik (SO2) i tejkalon 10 mg/kg ose 10 mg/l. Por substancat që kontribuojnë për të rritur kët
transparent

dhj182017

Lupinet, burim proteinash, por edhe rrezik helmimi! Si të marrim më të mirën prej tyre...

Mes llojeve të ndryshme të lupineve të kultivuara në botë, Lupinus luteus me ngjyrë të verdhë, është më i përhapuri në Europë dhe ka përmbajtjen më të madhe proteinike. Bimët e lupinit janë mbjellë kudo për shekuj me radhë, edhe për...
transparent

jan52018

Imunoterapia me barishte, efikase në reduktimin e rinitit dhe të astmës

Një studim i publikuar në “Expert Review of Clinical Immunology” tregon se trajtimi nëpërmjet imunoterapisë, me tableta nën gjuhë që përmbajnë alergene të pesë barishteve, ose të një barishteje të vetme, ngadalëson përparimin e rinitit alergjik, redukton rrezikun për raste të reja të...
transparent

jan312018

Fëmijët alergjikë nga ushqimet. Omalizumab-i neutralizon ndjeshmërinë ushqimore

Neutralizimi i ndjeshmërisë ndaj ushqimeve, falë marrjes së omalizumab-it, ka patur një efekt të dukshëm te fëmijët me alergji ushqimore multiple. Rreth një e treta e njerëzve që vuajnë nga alergjitë ushqimore janë...
transparent

kor32018

Pse alergjia nga penicilina shton rrezikun e infeksioneve rezistente?

Pacientët me alergji nga penicilina, janë më të rrezikuar për të zhvilluar infeksione nga Stafilococcus Aureus, rezistent ndaj meticilinës (MRSA) dhe nga Clostridium difficile (C. difficile), sipas një studimi të publikuar në...
transparent

sht122018

Fara e zezë. Studimet konfirmojnë efektin e saj mbi alergjitë

Shumë i vlerësuar në kuzhinë, për aromën e tij të hidhur e shpuese, me një nuancë të dobët prej luleshtrydhesh, kumini ose siç njihet ndryshe, “fara e zezë” (Nigella sativa) është një bimë njëvjeçare që po zë vendin e...
transparent

mar152019

Astma dhe alergjitë e rënda ushqimore. Bari që redukton riskun e shokut anafilaktik

Sipas një studimi të botuar në “Journal of Allergy and Immunology Clinical”, në praktikë, bari për astmën, omalizumab, ka qenë në gjendje të reduktojë ndjeshëm rrezikun e shokut anafilaktik te fëmijët me alergji të...
transparenttransparent
Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC