Farmaci

nën212022

Tumoret dhe barnat agnostike. Pralsetinibi efektiv për tumoret me mutacion të gjenit RET

Sipas një studimi të botuar në Nature Medicine, pralsetinibi ka rezultuar të jetë një trajtim agnostik efektiv për tumoret e karakterizuar nga mutacioni i gjenit RET.

"Barnat agnostike janë barna që nuk janë të dizajnuara për një lloj sëmundjeje të caktuar, por që synojnë në mënyrë selektive disa ndryshime gjenetike, të cilat mund të jenë përgjegjëse për neoplazi të ndryshme, në organe të ndryshme. Një model i ndryshëm nga ai histologjik, bazuar në ekzaminimin mikroskopik të indeve organike që paraqesin anomali, i cili deri më tani ka rregulluar kërkimin klinik, vendimet rregullatore dhe praktikën klinike onkologjike", shpjegon autori kryesor i studimit Giuseppe Curigliano nga Instituti Europian i Onkologjisë në Milano.

Bashkimi i gjeneve onkogjenike RET ndodh në disa lloje kanceri dhe pralsetinibi është një frenues i fuqishëm selektiv i tirozinës kinazës së receptorit RET. Studiuesit kanë kryer një studim, të quajtur ARROW, për të vlerësuar efikasitetin dhe sigurinë e pralsetinibit te pacientët me tumore solide të avancuara dhe RET të dëmtuar.

Studimi përfshiu 29 pacientë me 12 lloje të ndryshme të tumoreve të ngurta fuzion-pozitive RET, duke përjashtuar kancerin pulmonar me qeliza jo të vogla dhe kancerin e tiroides, të cilët kishin marrë më parë terapi standarde ose nuk ishin kandidatë për to. Partnerët më të zakonshëm të bashkimit RET te 23 pacientët e vlerësuar ishin: CCDC6 (26%), KIF5B (26%) dhe NCOA4 (13%). Shkalla e përgjithshme e përgjigjes, e cila ishte pika kryesore përfundimtare e studimit, ishte 57% në mesin e këtyre individëve. Përgjigjet u vëzhguan pavarësisht nga lloji i tumorit ose partneri i bashkimit RET. Kohëzgjatja mesatare e përgjigjes, mbijetesa pa progresion dhe mbijetesa e përgjithshme ishin përkatësisht 12, 7 dhe 14 muaj. Shkalla më e zakonshme më e madhe se ose e barabartë me tre efekte anësore të lidhura me trajtimin ishin neutropenia (31%) dhe anemia (14%).

"Këto të dhëna vërtetojnë RET-in si një objektiv agnostik, duke treguar potencialin e pralsetinibit si një opsion trajtimi i toleruar mirë me aktivitet antitumoral të shpejtë, të fortë dhe të qëndrueshëm te pacientët me tumore të ngurta të shumta RET fuzion-pozitive", përfundojnë autorët.

 

Nature Medicine 2022. Doi: 10.1038/s41591-022-01931-y
https://doi.org/10.1038/s41591-022-01931-y


Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC