Farmaci

tet62022

Preklampsia. Nifedipina gjatë lindjes, e dobishme për nënën dhe fëmijën

Sipas një studimi të publikuar në Hypertension, gratë shtatzëna me preklampsi të rëndë mund të trajtohen me nifedipinë me çlirim të zgjatur për të ulur presionin e gjakut gjatë lindjes.

"Ne e dimë se ulja e presionit shumë të lartë të gjakut në një interval më të sigurt ndihmon në parandalimin e komplikimeve për nënën dhe fetusin. Edhe pse, menaxhimi optimal i hipertensionit gjatë lindjes nuk është studiuar ende", shpjegon autori kryesor i studimit Erin Cleary nga Universiteti Shtetëror i Ohajos.

Studiuesit studiuan 110 gra të paktën 22 javëshe shtatzënë, të diagnostikuara me preklampsi të rëndë të cilat iu nënshtruan induksionit të lindjes. Gjysma e pjesëmarrëseve u përzgjodhën në mënyrë rastësore për të marrë 30 mg nifedipinë si një tabletë me çlirim të zgjatur çdo ditë deri në momentin e lindjes dhe gjysma tjetër për të marrë një placebo çdo ditë deri në momentin e lindjes. 

Pjesëmarrëset u ndoqën deri në daljen nga spitali dhe të dhënat e tyre elektronike shëndetësore u kontrolluan për gjashtë javë pas lindjes. Ndikimi i trajtimit me nifedipinë gjatë lindjes u ekzaminua gjithashtu për të kontrolluar nëse dhe për sa kohë foshnja kishte nevojë për kujdes në njësinë e kujdesit intensiv neonatal (NICU) dhe nëse kishte rezultate të tjera negative për nënën dhe foshnjën.

Analiza e të dhënave tregoi se kishte më pak lindje me operacion cezarian midis grave të trajtuara me nifedipinë (20.8% e grave në grupin e trajtimit me nifedipinë, krahasuar me 34.7% të grave në grupin e placebos). Për më tepër, shkalla e pranimit në kujdesin intensiv neonatal për të porsalindurit ishte më e ulët nëse nëna ishte trajtuar me nifedipinë (29.1%) krahasuar me grupin në të cilin nënat ishin trajtuar me placebo (47.1%).

Rezultatet e dobëta për fëmijën, si rezultati më i ulët Apgar, sheqeri i ulët në gjak, bilirubina e lartë ose nevoja për oksigjen shtesë, nuk ndryshonin ndjeshëm midis dy grupeve të trajtimit. Megjithatë  ekspertët theksojnë se numri i pjesëmarrëseve në këtë studim ishte shumë i vogël për të përcaktuar nëse ndryshimet në normat e kujdesit intensiv neonatal dhe cezarian mund të jenë për shkak të rastësisë ose faktorëve të tjerë. "Ne kemi në plan të kryejmë studime më të mëdha dhe me më shumë pjesëmarrëse për të kuptuar më mirë situatën", përfundojnë autorët.

 

Hypertension 2022. Doi: 10.1161/HYPERTENSIONAHA.122.19751
http://doi.org/10.1161/HYPERTENSIONAHA.122.19751


Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC