Farmaci

sht152022

Fortifikimi i qumështit të foshnjave dhe ndikimi në mikrobiotë. Dallimi mes qumështit human dhe atij shtazor

Nga një studim i publikuar në Cell Host & Microbe, me autore kryesore Michelle Asbury nga Universiteti i Torontos, kanë rezultuar dallime të rëndësishme në mikrobiotën intestinale të foshnjave të lindura para kohe, të cilëve u janë dhënë elemente fortifikuese të nxjerrë nga qumështi i nënës krahasuar me ato që rrjedhin nga qumështi i lopës. "Përmbajtja ushqyese e qumështit të nënës është adekuate për foshnjat, por e pamjaftueshme për foshnjat prematurë, veçanërisht në përmbajtjen e kripërave minerale dhe proteinave", shpjegon studiuesja.

Nga ekstraktet me origjinë shtazore më shumë pasuri mikrobiotike

Autorja e studimit specifikon se lloje të ndryshme fortifikimesh janë studiuar për të përmirësuar përbërjen ushqyese të qumështit dhe se teknikat e reja bioinxhinierike lejojnë ndarjen e fraksioneve të ndryshme të qumështit të nënës dhe përdorimin e tyre veçmas në integrimin e qumështit të gjirit për të krijuar një ushqim homolog.

Megjithatë, kohët e fundit ka lindur një debat nëse për foshnjat prematurë janë më të mira suplementet e qumështit të lopës (BMBF) apo suplementet e qumështit të nënës (HMBF). Dhe për të sqaruar temën, studiuesit kanadezë kanë analizuar karakteristikat e biomës intestinale të foshnjave prematurë të ushqyer me qumësht të fortifikuar ndryshe.

Duke vepruar kështu, ata zbuluan se foshnjat e ushqyera me HMBF kishin mesatarisht më pak diversitet mikrobik me uniformitet më të madh të mikrobiotës dominuese nga Enterobacteriaceae. Në anën tjetër te foshnjat prematurë të ushqyera me BMBF mikrobiota ishte më e dendur dhe më e larmishme dhe mbizotëronte Clostridiumi. "Meqenëse BMBF-të ishin në formë pluhuri dhe HMBF-të në formë të lëngshme, ndryshimet e vërejtura në mikrobiotën e dy grupeve mund të vareshin gjithashtu nga ndryshimet e mundshme në dozën e suplementit", shkruan autorja.

"Si përfundim, këto të dhëna sugjerojnë se fortifikimet nga burime të ndryshme modifikojnë mikrobiotën gastrointestinale në zhvillim të foshnjave prematurë në mënyra të ndryshme, duke nënvizuar rëndësinë e të kuptuarit sesi ushqyerja në fëmijërinë e hershme është në gjendje të modelojë zhvillimin mikrobial të foshnjave të lindura para kohe. Prisni që ajo të mund të shfrytëzohet për të mbrojtur më mirë shëndetin e tyre, në afat të shkurtër dhe afatgjatë", përfundon Asbury.

 

Cell Host & Microbe 2022. Doi: 10.1016/j.chom.2022.07.011
https://doi.org/10.1016/j.chom.2022.07.011


Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC