Farmaci

pri212022

Kanceri i mushkërive dhe lupusi eritematoz sistemik. Risitë e rëndësishme farmakologjike të miratuara në Evropë

Komisioni Evropian ka miratuar medikamentin tepotinib si monoterapi orale një herë në ditë për trajtimin e pacientëve të rritur me karcinomë pulmonare jo me qeliza të vogla (NSCLC) të përparuar, me ndryshime gjenetike që shkaktojnë kapërcimin e eksonit 14 të faktorit të tranzicionit mezenkimal epitelial (METex14) dhe që kërkojnë terapi sistemike pas trajtimit të mëparshëm me imunoterapi dhe/ose kimioterapi me bazë platini.

Tepotinibi është një frenues oral që administrohet një herë në ditë dhe që frenon sinjalizimin e receptorit MET të shkaktuar nga mutacionet e gjenit MET (i pranishëm në afërsisht 4% të të gjitha NSCLC-ve). Tepotinibi ka një mekanizëm veprimi shumë selektiv, që mund të përmirësojë rezultatet në tumoret agresive me këto mutacione që kanë një prognozë të dobët.
Miratimi bazohet në rezultatet e studimit VISION të publikuara online në The New England Journal of Medicine.
Miratimi evropian pason atë japonez, i cili u bë në vitin 2020 dhe atë të FDA-së amerikane në vitin 2021.

Një lajm i rëndësishëm edhe për 250,000 evropianët që jetojnë me lupus eritematoz sistemik (SLE). Anifrolumabi është miratuar në Bashkimin Evropian si një terapi shtesë për trajtimin e pacientëve të rritur me SLE aktive të moderuar deri në të rëndë, pavarësisht nga terapia standarde dhe me një indikacion që nuk kufizohet vetëm te pacientët me aktivitet sëmundjeje të shkallës së lartë.
Anifrolumabi është antitrupi i parë antagonist i receptorit të interferonit të tipit I dhe i vetmi trajtim i ri për pacientët me SLE, në më shumë se një dekadë. Miratimi nga Komisioni Evropian bazohet në rezultatet e programit të zhvillimit klinik të anifrolumabit, i cili përfshin dy studimet e Fazës III TULIP dhe studimin e Fazës II MUSE.
Në studimet klinike, shumica e pacientëve që morën anifrolumab përjetuan një reduktim të aktivitetit të përgjithshëm të sëmundjes për të gjitha zonat e prekura në matjet bazë dhe arritën një reduktim të qëndrueshëm të përdorimit të glukokortikoideve orale (OCS) në krahasim me placebon. Reduktimi i përdorimit të OCS-ve, ndërkohë që zvogëlon aktivitetin e sëmundjes, është një qëllim i rëndësishëm trajtimi në SLE për të ulur rrezikun e dëmtimit të organeve. Në studimet klinike, efektet anësore më të zakonshme të vërejtura ishin infeksionet e traktit të sipërm respirator, bronkiti, reaksionet e lidhura me administrimin dhe herpes zosteri.


Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC