Farmaci

mar242022

Kanceri i gjirit metastatik, pas menopauzës. Efikasiteti i ribociclibit dhe terapia endokrine

Sipas një studimi të publikuar në New England Journal of Medicine dhe të prezantuar për herë të parë në kongresin e Shoqatës Evropiane për Onkologjinë Mjekësore (ESMO), ribociclibi përveç terapisë endokrine, lidhet me një përfitim të konsiderueshëm përsa i përket mbijetesës së përgjithshme te pacientet pas menopauzës me kancer të gjirit të përparuar metastatik  HR+/HER2-.

"Jam shumë i inkurajuar nga fakti që pacientet me karcinomë mamare metastatike mund të kenë një opsion trajtimi që zgjat mbijetesën, vonon trajtimin kimioterapik dhe ruan cilësinë e jetës së tyre", shpjegon Gabriel Hortobagyi, Universiteti i Teksasit, autori i parë i studimit. Studiuesit regjistruan 668 gra në pas menopauzë me karcinomë mamare të përparuar në 223 qendra studimesh në 29 vende dhe i përzgjodhën ato në mënyrë rastësore për të marrë frenuesin CDK4/6 ribociclib dhe frenuesin e aromatazës letrozole, ose letrozole dhe placebo.

Asnjë grua nuk ishte trajtuar më parë për sëmundje të avancuar. Pjesëmarrëset e studimit ishin 82.2% të bardha, 7.6% aziatike, 2.5% me ngjyrë dhe 7.6% raca/etni të tjera dhe ndjekja mesatare ishte 79.7 muaj. Rezultatet treguan një mbijetesë mesatare prej 63.9 muajsh me ribociclib dhe letrozole, krahasuar me 51.4 muaj vetëm me terapi hormonale. Shkalla e vlerësuar e mbijetesës gjashtëvjeçare ishte 44.2% në grupin ribociclib, krahasuar me 32% në grupin placebo. Më parë, ekipi hulumtues kishte treguar se ribociclibi dhe letrozole përmirësonin mbijetesën pa përparim të grave në postmenopauzë me karcinomë metastatike të gjirit HR+ dhe se kombinimi ofroi përmirësim të mbijetesës dhe përfitimit të përgjithshëm pa përparim te pacientët në para menopauzë, me kancer të përparuar të gjirit HR +. Nuk u vërejtën shqetësime të reja për sigurinë dhe ngjarjet e padëshiruara ishin në përputhje me të dhënat e raportuara më parë. "Duke pasur parasysh këto gjetje, kombinimi i një frenuesi CDK4/6 dhe një frenuesi të aromatazës duhet të jetë trajtimi standard i linjës së parë për shumicën e pacienteve me kancer të avancuar të gjirit me receptorë hormonalë pozitivë", përfundojnë autorët.


NEJM 2022. Doi: 10.1056/NEJMoa2114663
http://doi.org/10.1056/NEJMoa2114663


Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC