Farmaci

shk32022

Rezistenca ndaj antibiotikëve. Akumulimi i aciditetit mund të jetë çelësi për ta luftuar

Akumulimi i aciditetit qelizor është i lidhur me bllokimin e sintezës së proteinave dhe zhvillimin e rezistencës ndaj antibiotikëve. Ky është zbulimi i një grupi kërkimor belgo-holandez, që u botua në Nature Communications.

Qëndrueshmëria bakteriale përshkruan praninë e varianteve fenotipike brenda një popullate bakteriale që është përkohësisht tolerante ndaj terapisë antibiotike, përndryshe, vdekjeprurëse. Qeliza të tilla tolerante ndaj antibiotikëve mund të rrezikojnë shëndetin e njeriut, duke qenë se zgjatin terapinë dhe përfundimisht, mund të çojnë në infeksione të përsëritura. Për më tepër, është demonstruar se nivelet e tolerancës janë rritur gjatë trajtimit të zgjatur me antibiotikë dhe parashikojnë ndryshime gjenetike që çojnë në zhvillimin e varianteve rezistente.
Shkencëtarët nga KU Leuven (Belgjikë) dhe Universiteti i Groningenit (Holandë) kanë dashur të analizojnë se cilat ishin këto ndryshime fenotipike që parashikojnë ndryshimet më serioze gjenetike. Në këtë studim, studiuesit trajtuan kulturat qelizore në trajtimet me antibiotikë. Më pas ata zgjodhën bakteret e mbijetuara dhe i rikthyen në kulturë, duke i trajtuar ende me të njëjtin trajtim medikamentoz. Ky cikël u përsërit disa herë. Pas disa ciklesh trajtimi, nga disa qeliza deri në 50% kanë rezultuar rezistente ndaj trajtimit.

Analiza gjenetike ka treguar se bakteret e mbijetuara ndajnë mutacione në një sistem qelizor vendimtar: kompleksi respirator I. Kjo është pjesë jetike në makinerinë që drejton prodhimin e energjisë në baktere dhe më gjerë. Në veçanti, mutacionet bllokuan aftësinë e këtij kompleksi për të pompuar protone nga qelizat, me urth të rëndë, pasi qelizat nuk mund të shpëtojnë nga grumbullimi i acidit. Matthias Heinemann-i, specialist në metabolizmin e qelizave dhe profesor i biologjisë së sistemeve molekulare në Universitetin e Groningenit, komentoi: "Çdo shqetësim metabolik do të çojë në shtim të aciditetit brenda qelizave. Kur kompleksi i frymëmarrjes nuk mund të pompojë protonet, aciditeti do të vazhdojë të rritet. Përfundimisht, kjo çon në një ndalim të plotë të të gjitha proceseve të bazuara në proteina dhe në sintezën e proteinave të reja. Kjo i bën të padobishëm antibiotikët e përdorur, pasi mekanizmi i veprimit të tyre është ndërhyrja në sintezën e proteinave".

Zbulimi mund të ndihmojë në luftimin e rezistencës ndaj antibiotikëve, për shembull, duke shtuar barna ekzistuese që reduktojnë aciditetin në qeliza.


Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC