Farmaci

jan282022

Tregu farmaceutik ruan trendin pozitiv. Lajmet e javës së fundit

Trendi farmaceutik mbetet pozitiv dhe dyshifror edhe në javën e mbyllur më 23 janar: raporti i shtatë ditëve të fundit të New Line RDM tregon një rritje prej + 15,3% të kërkesës, e cila pozicionohet mbi rezultatet e marra në të njëjtën javë, si në vitin 2021, ashtu edhe në vitin 2020. Antibiotikët, antipiretikët, produktet e fytit dhe kollës, së bashku me maskat dhe tamponët Covid të furnizuara si shërbim dhe si produkte vetëdiagnostikuese, kontribuojnë në këto performanca.
Mesatarja e hyrjeve javore në farmaci po përputhet me hyrjet e vitit të kaluar pas rritjes së vërejtur gjatë periudhës së festave, një trend prej + 3,1%, krahasuar me vitin 2021 dhe në rënie, krahasuar me javën e kaluar, edhe për shkak se rezervimi i një tamponi është bërë më i lehtë dhe numri i kërkesave në javët e fundit, kanë rënë pak.

 

Barnat me recetë dhe vetëmjekuese. Një trend pozitiv

Edhe barnat Rx kanë rënë, në krahasim me javën e kaluar me një trend ende pozitiv krahasuar me vitin e kaluar, prej + 7,8%, produktet e zonës tregtare tregojnë një frenim të lehtë, duke ruajtur megjithatë, një trend të shkëlqyer prej + 26,3%, që ulet në + 6.5%, pa produktet e tregut shëndetësor.
E njëjta dinamikë për tregun e vetëmjekimit, i cili shënon një tendencë prej + 15,2% me vëllime që janë në mes të atyre të regjistruara gjatë viteve 2021 dhe 2020.

 

Gripi dhe ftohja: në rënie, por ende mbajnë epërsinë gjatë vitit të kaluar

Në rënie ka qenë gjithashtu numri i rasteve të sindromave të ngjashme me gripin: niveli i incidencës është i barabartë me 4.7 raste për një mijë të asistuar. Shumica e rasteve të raportuara të sindromës së ngjashme me gripin iu atribuohen viruseve të tjera respiratore, përveç gripit, qarkullimi i të cilit është ende sporadik.
Në rënie të mëtejshme krahasuar me javën e kaluar ka qenë tregu i gripit (i përbërë nga tregu i antipiretikëve - si vetëmjekues, ashtu edhe me përshkrim - analgjezikëve, funksioneve imune dhe mirëqenies së rrugëve respiratore), i cili arrin nivelet e vitit 2020. Megjithatë, mbetet avantazhi krahasuar me sezonin e kaluar, me një trend kryesisht pozitiv.
Në rënie të mëtejshme për tregun e ftohjes së zakonshme (i përbërë nga produkte për fytin, kollën - si vetëmjekim ashtu edhe me përshkrim - dekongjestionantët e hundës, solucionet saline dhe pomadat balsamike), por edhe në këtë rast, është një treg me një avantazh të qartë, krahasuar me sezonin e kaluar, me tendencë shumë pozitive.

 

Dermokozmetika: në rënie, të gjitha tregjet që lidhen me kujdesin personal

Kërkesa për produkte në tregun e dermokozmetikës dhe higjienës vijon të ulet, duke shënuar ende një tendencë negative (-9.6%). Të gjitha tregjet që lidhen me kujdesin personal nuk rriten, me përjashtim të produkteve diellore, falë rihapjes së resorteve të skive dhe mundësisë për të shkuar në mal.
Rënie të lehtë krahasuar me javën e kaluar ka shënuar edhe tregu i produkteve dimërore për duart. Tendenca sezonale është ende pozitive, ndonëse tregu këtë javë mbetet nën nivelet e sezonit të kaluar.

 

Indeksi i sezonalitetit: shpreh tendencën e shitjeve (në pako) të tregut në raport me shitjet mesatare javore të dy viteve të fundit kalendarik. Një indeks me një vlerë të barabartë ose më të madhe se 110, përcakton hyrjen në sezonin e një tregu të caktuar.


Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC