Shëndetësi

gus142023

Ndotja atmosferike ndihmon në përhapjen e baktereve rezistente ndaj antibiotikëve

Reduktimi i ndotjes atmosferike mund të sjellë përfitime si dhe të ndihmojë në reduktimin e baktereve rezistente ndaj antibiotikëve. Kjo është hipoteza e gjeneruar nga një studim i kryer nga studiuesit e Universitetit Zhejiang në Hangzhou (Kinë) dhe i publikuar në "Lancet Planetary Health".

"Ajri njihet si një rrugë e drejtpërdrejtë dhe një vektor kyç për përhapjen e rezistencës ndaj antibiotikëve", shpjegojnë studiuesit. "Grimcat PM2.5 përmbajnë disa baktere dhe gjene rezistente ndaj antibiotikëve, të cilët transferohen nga një mjedis në tjetrin dhe thithen drejtpërdrejt nga njerëzit", shton ekipi i studiuesve, të cilët, në këtë studim, u përpoqën të përcaktojnë ndikimin e ndotjes atmosferike në përhapjen e rezistencës ndaj antibiotikëve, duke analizuar të dhënat nga 116 vende të ndryshme.

Sipas rezultateve të analizës, "ndotja PM2.5 ishte një përcaktues kryesor i rezistencës ndaj antibiotikëve, duke kontribuar 10.9% të ndryshimit në rezistencën e përgjithshme". Për më tepër, në vitin 2018, rezistenca ndaj antibiotikëve lidhur me ndotjen PM2.5 shkaktoi gati gjysmë milioni vdekje të parakohshme dhe 18.2 milionë vite jetë të humbura, duke prodhuar rreth 395 miliardë dollarë humbje ekonomike. Megjithatë, sipas studiuesve, "një rritje prej 10% në PM2.5 vjetore mund të çojë në një rritje prej 1.1% të rezistencës ndaj antibiotikëve dhe 43,654 vdekje të parakohshme që i atribuohen rezistencës ndaj antibiotikëve në mbarë botën".

Për studiuesit, ky studim ofron "prova të forta se rritja e niveleve të ndotjes atmosferike shton rrezikun e rezistencës ndaj antibiotikëve" dhe, bazuar në këto rezultate mund të hipotezohet "një rrugë të re për të luftuar rezistencën ndaj antibiotikëve duke mbajtur nën kontroll ndotjen e mjedisit".


Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC