ndotje

jan152018

Edhe ekspozimi ndaj niveleve të ndotjes që i konsiderojmë të sigurta, shton rrezikun e vdekjes

Sipas një studimi të ri, të publikuar në “JAMA”, edhe nivelet e sigurisë për ndotjen mjedisore të vendosura nga Agjencia e Mbrojtjes së Mjedisit (EPA) në Shtetet e Bashkuara nuk janë të sigurta, veçanërisht për disa kategori në rrezik...
transparent

shk152018

Nitrite dhe nitrate në sallamra dhe konserva. Cila është sasia e pranueshme?

Nitritet dhe nitratet e shënuara në etiketa me shkronjën E, në intervalin E249-E252, mund t’u shtohen mishrave dhe produkteve me bazë mishi për të përmirësuar ngjyrën e kuqe. Nitratet u shtohen djathrave për të...
transparent

dhj52018

Del raporti vjetor në lidhje me ndryshimet klimatike. Mesdheu, ndër më të cenueshmit

Ndërmjet konkluzioneve kryesore të raportit, vihet re se përqindja e popullsisë globale e cenueshme nga vdekja dhe sëmundjet që lidhen me të nxehtin, po rritet dhe, pavarësisht një rritjeje mesatare të temperaturës globale me 0,3°C nga...
transparent

dhj72018

Barnat në mjedis. Udhëzimet nga EMA për të vlerësuar riskun

Peshq meshkuj që fitojnë karakteristika femërore dhe nuk mund të riprodhohen apo përbërje farmaceutike në sipërfaqet ujore që nëpërmjet larvave përfundojnë të gëlltitura nga kafshët grabitqare që ushqehen me to, janë disa nga efektet...
transparent

pri92019

Ndotja nga barnat. Studimi i ri evidenton riskun në ujëra

Ndotja nga barnat nuk është një ndër më të përfolurat, por një studim i Universitetit të Radboudit në Nijmegen, i publikuar në “Environmental Research Letters”, tregon se bëhet fjalë për një problem me rritje dramatike. Kërkuesit...
transparent

qer62019

Ndotja atmosferike e zonave urbane shton psikozën tek adoleshentët

Për të parën herë, hulumtimet kanë treguar se ekspozimi ndaj ndotjes së ajrit rrit dukshëm rrezikun e adoleshentëve për të patur përvoja psikotike. Hulumtuesit kishin kryer tashmë studime mbi frekuencën e përvojave psikotike mes...
transparent

sht262019

Mikroplastika tek ushqimet. Burimet kryesore: uji dhe peshqit.

Duhet të keni dëgjuar për ishullin e mbeturinave plastike që noton në mëshirën e rrymave në Oqeanin Paqësor. E kemi një të tillë edhe në Detin Mesdhe, shumë më të vogël (fatmirësisht) midis ishullit Elba dhe Korsikës. Ndikimi...
transparent

gus32021

Dioksidi i azotit. Ekspozimi afatshkurtër lidhet me vdekshmërinë

Një shtim, qoftë edhe i vogël i niveleve të dioksidit të azotit në ajër mund të lidhet me shtimin e vdekjeve të përgjithshme apo për shkaqe kardiovaskulare dhe respiratore. Këtë e demonstrojnë të dhënat nga hulumtimi i botuar...
transparent

tet212021

Tiroidet. Shëndeti dhe funksioni potencialisht në rrezik, edhe për shkak të faktorëve mjedisorë

Funksioni i dëmtuar i tiroides mund të përcaktohet nga faktorë të shumtë mjedisorë. Në fakt, jodi, ky element i pranishëm në ujë, është një komponent thelbësor i sintezës së hormoneve tiroide. Kështu, zonat që kanë...
transparent

dhj152022

Ndotja atmosferike rrit rrezikun për multimorbiditet

Ndotja atmosferike e shkaktuar nga trafiku rrit rrezikun për zhvillimin e sëmundjeve fizike dhe mendore në terma afatgjatë, sipas një studimi të botuar në Frontiers in Public...
transparenttransparent
Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC