Shëndetësi

maj102023

Lodhja post-Covid. Terapia konjitive e sjelljes mund të jetë efikase

Sipas një studimi të publikuar në "Clinical Infectious Diseases", terapia konjitive e sjelljes ofron përfitime te pacientët me sindromën e lodhjes së rëndë pas infektimit me Covid-19 dhe efektet e saj vazhdojnë deri në gjashtë muaj pas ndjekjes.

"Pas ndjekjes së terapisë së sjelljes, pacientët jo vetëm që shfaqin më pak simptoma, por edhe funksionim më të mirë fizik dhe social", shpjegon autori kryesor i studimit Hans Knoop nga Universiteti i Amsterdamit, Holandë. Sindroma e lodhjes së rëndë si pasojë e COVID-19 është e përhapur dhe dobësuese, dhe studiuesit kanë vlerësuar efektivitetin e terapisë konjitive të sjelljes (CBT) në përmirësimin e situatës për ata që vuajnë nga kjo gjendje. Ata studiuan pacientët që raportuan se kishin përjetuar lodhje 3-12 muaj pas infektimit me Covid-19 dhe i përzgjodhën në mënyrë rastësore për të marrë CBT ose kujdes të zakonshëm. CBT-ja, duke synuar faktorët bazë të lodhjes, u sigurua për 17 javë.

Rezultati primar ishte diferenca e përgjithshme mesatare midis CBT-së dhe kujdesit të zakonshëm në nënshkallën e ashpërsisë së lodhjes në Checklist Individual Strength, menjëherë pas CBT-së ose kujdesit të zakonshëm (T1) dhe pas gjashtë muajsh (T2).

Rezultatet sekondare ishin ndryshimet proporcionale të pacientëve që plotësonin kriteret për lodhje të rëndë dhe/ose kronike, ndryshimet në funksionimin fizik dhe social, simptomat somatike dhe problemet me përqendrimin.

Pacientët që morën CBT ishin dukshëm më pak të lodhur gjatë vlerësimeve pasuese sesa pacientët që menaxhoheshin me kujdesin e zakonshëm. Diferenca ndërmjet grupeve në ashpërsinë e lodhjes ishte -9.3 në T1 dhe -8.4 në T2 në favor të CBT-së, dhe të gjitha rezultatet sekondare ishin në favor të CBT-së. Tetë ngjarje të padëshiruara u regjistruan në grupin CBT dhe 20 në grupin e kujdesit të zakonshëm, dhe asnjëra prej tyre nuk ishte serioze.

"Midis pacientëve, të cilët ishin kryesisht pacientë ambulatorë, CBT-ja rezultoi të ishte efektive në reduktimin e lodhjes", përfundojnë autorët.

 

Clinical Infectious Diseases 2023. Doi: 10.1093/cid/ciad257
https://doi.org/10.1093/cid/ciad257


Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC