Shëndetësi

sht302021

Leucemia. Qasje e re, për ta bërë më efikas përdorimin e imunoterapisë

Një qasje imunoterapike novatore, e propozuar nga një grup studiuesish të Spitalit IRCCS San Raffaele në Milano, mund të sigurojë një armë efektive në luftën kundër kancerit të gjakut, sipas një studimi të publikuar në Nature Communications. Shkalla e përsëritjes së leucemisë akute është ende shumë e lartë në format më agresive. Aktualisht, imunoterapia qelizore, domethënë, infuzioni i limfociteve T të marra nga një dhurues i shëndetshëm dhe më pas i modifikuar gjenetikisht në laborator me një receptor (receptori i qelizave T, TCR) për të njohur antigjenet e tumorit të shprehura nga molekulat HLA të pranishme në sipërfaqen e qelizës, është teknika më e avancuar në dispozicion.

"Kufizim i kësaj strategjie është fakti që molekulat HLA janë jashtëzakonisht polimorfe, të ndryshme nga individi në individ, prandaj duhet të ketë shumë TCR të ndryshme për t'u përdorur në varësi të llojit të HLA-së së shprehur nga pacienti. Situata optimale do të ishte të kishim gati për përdorim një TCR "universale" që njeh të gjitha qelizat tumorale, pavarësisht nga barriera HLA", shpjegon Michela Consonni, autore e studimit. Ekspertët punuan në këtë drejtim, duke modifikuar limfocitet T me një TCR universale, për të njohur antigjenin lipid mLPA të paraqitur në sipërfaqen e qelizës nga molekulat CD1c, identike te të gjithë individët. "Inxhinierizimi i limfociteve T me këtë receptor ka përparësi të rëndësishme: e para lidhet me universalitetin e kësaj qasjeje terapeutike që lejon të synohen të gjitha kanceret e gjakut që shprehin molekulën CD1c. E dyta, lidhet me faktin se molekula CD1c shprehet ekskluzivisht nga qelizat me origjinë hematopoietike, prandaj, nuk ekziston rreziku i adresimit të limfociteve kundër indeve të shëndetshme të pacientit, duke shkaktuar sëmundje Graft-versus-Host", shton Giulia Casorati, autore e studimit.

"Aspekti i tretë lidhet me faktin se, nga pikëpamja metabolike, mLPA-ja është e nevojshme që qeliza e kancerit të rritet: kështu, qelizat e shëndetshme shprehen shumë më pak dhe nuk sulmohen dhe eliminohen nga limfocitet T të inxhinierizuara", vazhdon ai. Studiuesit testuan efektivitetin e qelizave T të modifikuara në modelet eksperimentale të leucemisë akute dhe ishin në gjendje të vononin përparimin e sëmundjes dhe të pengonin rritjen e tumorit. "Ne po shqyrtojmë tashmë disa aspekte të rëndësishme që do të përmirësojnë sigurinë dhe efektivitetin e kësaj teknike", përfundon Casorati.


Nature Communications 2021. Doi: 10.1038/s41467-021-25223-0
https://doi.org/10.1038/s41467-021-25223-0 


Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC