Shëndetësi

gus52021

A e shton kuetiapina rrezikun për diabet? Një studim synon të sqarojë lidhjen

Përdorimi i kuetiapinës me dozë të ulët nuk lidhet me shtimin e rrezikut për diabet të tipit 2, krahasuar me përdorimin e frenuesve selektivë të rimarrjes së serotoninës (SSRI). Kjo sugjerohet nga rezultatet e një studimi kohort të botuar në Jama Network Open, në të cilin u ekzaminuan regjistrat shëndetësorë kombëtarë të Danimarkës. Në fakt, kur u morën parasysh të gjithë përdoruesit e kuetiapinës me dozë të ulët, zakonisht të përdorura për qëllime qetësuese ose hipnotike, u zbulua se përdorimi i saj shoqërohej me një rrezik të shtuar për diabet, krahasuar me SSRI-të. Megjithatë, kjo lidhje nuk u gjet kur u mor parasysh grupi i kombinuar.

"Ky ndryshim në rezultate ndoshta paraqet një rrezik në rritje për diabet të tipit 2 mes nëngrupit të përdoruesve të kuetiapinës, i cili mund të krahasohet me popullatën referente dhe nuk ka gjasa t'i atribuohet përdorimit të vetë kuetiapinës me doza të ulëta", shpjegojnë studiuesit, duke vënë në dukje se pacientët në këtë grup kishin më shumë gjasa të kishin një histori të depresionit të madh, depresionit të përsëritur, obezitetit, ose përdorimit të mirtazapinës ose antihistaminës, karakteristika që shtojnë rrezikun për diabet. Në veçanti, studimi nxori të dhëna nga përdoruesit e rinj kuetiapinës me dozë të ulët (57,701; tableta prej 25 ose 50 mg), ose SSRI-ve (838,584). Grupi i kombinuar përbëhej nga gjithsej 54,616 çifte. Në analizën e trajtuar, incidenca e diabetit të tipit 2 gjatë trajtimit ishte pak më e lartë te përdoruesit e kuetiapinës (425 raste; 9.59/1.000 vetë në vit) sesa në përdoruesit e SSRI-ve (8.462; 8, 13 / 1.000 persona vit), gjë që rezultoi në një raport i rëndësishëm i shkallës së incidencës (1.18) dhe në një numër të nevojshëm për të marrë një efekt negativ (numri i nevojshëm për dëmtim) prej 684.

Në një analizë rast-kontroll, nuk ka dalë një lidhje dozë-përgjigje me diabetin në rastet e kuetinapinës me dozë të ulët, ndërsa analiza e ndjeshmërisë tregoi se doza më të larta ditore ishin të lidhura me diabetin. Autorët vërejnë se incidenca e diabetit ishte akoma më e lartë te përdoruesit e njërit prej barnave sesa në popullatën e përgjithshme daneze. "Meqenëse ky studim u përqendrua vetëm te kuetiapina me doza të ulëta, studimet e ardhshme duhet të përqendrohen në doza më të larta ose në përdorimin e njëkohshëm me antipsikotikë të tjerë ose antidepresivë", përfundojnë ata.

 

JAMA Netw Open 2021. Doi: 10.1001/jamanetworkopen.2021.3209
https://doi.org/10.1001/jamanetworkopen.2021.3209 


Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC