Shëndetësi

pri272020

Covid-19, faza 2. Fëmijët dhe përdorimi i maskave pas daljes nga karantinimi

Me rifillimin gradual të aktiviteteve pas karantinimit, maskat do të shërbejnë për të mbrojtur komunitetin në të cilin jetojnë ende njerëzit e infektuar me Covid-19, por asimptomatikë dhe të aftë për ta përhapur virusin me kollitje dhe teshtima në një distancë deri në rreth dy metra. Prandaj, rekomandimet e Shoqatës Kulturore të Pediatrisë (ACP) në Itali, kanë për qëllim informimin e familjeve në lidhje me përdorimin e maskave në dritën e rekomandimeve të fundit të shoqatave shkencore ndërkombëtare si Akademia Amerikane e Pediatrisë (AAP), Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC) dhe Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH).

"Fëmijët mbi 2 vjeç mund të vënë maskën, e cila duhet të mbulojë mirë hundën dhe gojën dhe të lidhet pas veshit, duke larë më parë duart e tyre për të paktën 20 sekonda. Përkundrazi, ajo nuk duhet vënë nën moshën 2-vjeçare, në rast vështirësish në frymëmarrje ose pamundësi për ta hequr atë duke e hequr së pari nga pas veshëve. Në shtëpi, nëse nuk ka pacientë, nuk është e domosdoshme të vihet, ashtu si edhe duke luajtur në ajër të hapur dhe duke mbajtur një distancë prej të paktën 2 metrash nga të tjerët", thuhet në shënimin e ACP-së, e cila specifikon se si duhet të vihet maskë në pamundësi për të respektuar një distancë të sigurt, siç është për shembull në farmaci, në dyqane ose te mjeku.
Por jo vetëm: fëmijët që janë të brishtë, pasi vuajnë nga sëmundje kronike dhe me rrezik të lartë, duhet të mbajnë një maskë të veçantë, jo atë kirurgjikale ose prej cohe, por të ashtuquajturën Ffp2, e krijuar për të mbrojtur veten nga infeksioni. Familjarët e këtyre fëmijëve, nëse janë të sëmurë, duhet të mbajnë maska kirurgjikale, të cilat mbrojnë të tjerët.
Po madhësia?
Te të rriturit, maskat janë rreth 15x30 cm, ndërsa te fëmijët 12x25 cm. "ACP-ja u drejtohet politikëbërësve në pritje të pezullimit të karantinës dhe rifillimit gradual të një rutine të përditshme për fëmijët dhe prindërit. Për të dalë nga urgjenca, është e nevojshme një riorganizim serioz i kujdesit territorial, i cili ka si hapin e parë të nevojshëm shpërndarjen e një aktiviteti të saktë dhe të rreptë të informacionit dhe parandalimit të sëmundjes", thotë Stefania Manetti, pediatre në ACP.


Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC