epilepsi

mar272018

Epilepsia dhe sëmundjet e tjera te të moshuarit. Kujdes! Trajtohen me barna që kundërveprojnë.

Një pjesë e konsiderueshme e pacientëve të moshuar marrin njëkohësisht barna antiepileptike (AED) dhe jo antiepileptike (NED) që mund të kenë kundërveprime të rënda farmakokinetike. E megjithatë, shmangia e ndërveprimeve të tilla është...
transparent

pri232018

Kanabisi terapeutik. FDA-ja aprovon të parin bar për epilepsinë te fëmijët

Jemi shumë afër aprovimit për herë të parë të një bari që ka në bazë të tij një substancë të marijuanës, kanabidiolin (CBD), i cili mund të përdoret për fëmijët me kriza të rënda epileptike. Komiteti i ekspertëve të FDA-së ka mbështetur hedhjen në treg të...
transparent

shk112019

Dita kundër epilepsisë. Në shtim, mundësitë e reja terapeutike

"Hulumtimi shkencor është shumë aktiv në fushën e epilepsisë dhe barna të reja hidhen periodikisht në treg, duke shtuar mundësitë terapeutike që janë në dorë të neurologut, si në të mirën e aderencës terapeutike, ashtu edhe...
transparent

maj312019

Epilepsia dhe autizmi. Identifikohet shkaku gjenetik

Një studim i ri, i zhvilluar nga kërkuesit e spitalit “Gaslini” në Gjenovë, në bashkëpunim me Kolegjin Universitar të Londrës dhe në veçanti me laboratorin e drejtuar nga nobelisti James Rothman, ka bërë të mundur...
transparent

qer52019

Antiepilektikët teratogjenë vazhdojnë të përshkruhen për gratë në moshë fertile

Disa lloje barnash antiepileptike, vazhdojnë të përshkruhen për gratë në moshë fertile, pavarësisht se tashmë njihet rreziku i tyre teratogjenik. Kjo, sipas një studimi të publikuar në “JAMA Neurology”, ndodh edhe për shkak të...
transparent

qer112019

Epilepsia. Aprovohet i pari spraj nazal, për trajtimin e shpëtimit në krizat e përqendruara

Spraji nazal midazolam është miratuar për trajtimin akut të episodeve të përhershme dhe stereotipe të aktivitetit të shpeshtë konvulsiv (kriza të përqendruara dhe akute, përsëritëse), të ndryshme nga modelet e zakonshme të...
transparent

sht252019

Epilepsia. BE-ja aprovon medikamentin e parë me bazë kanabisi. I përshtatshëm për dy forma të rralla

Komisioni Evropian i ka ndezur dritën e gjelbër shitjes në të gjithë Bashkimin, të barit të parë me bazë kanabidioli për trajtimin e dy formave të rralla, por serioze të epilepsisë...
transparent

nën182019

Aprovohen në Angli dy barna me bazë kanabisi për epilepsinë dhe sklerozën e shumëfishtë

Shërbimi Kombëtar i Shëndetit në Angli ka aprovuar së fundi dy barna me bazë kanabisi për trajtimin e epilepsisë dhe sklerozës së shumëfishtë. Këto miratime vijnë pas prezantimit të udhëzimeve të reja nga NICE, organi që...
transparent

jan162020

Epilepsia refraktare ndaj benzodiazepinave. Krahasohen tre barna

Sipas një studimi të publikuar në “New England Journal of Medicine”, levetiracetami, fosfenitoina dhe valproate kanë efikasitet të krahasueshëm kur përdoren për të trajtuar gjendjen epileptike konvulsive refraktare ndaj...
transparent

kor12020

Alzheimeri. Antiepileptikët lidhen me një shtim të rrezikut për vdekje

Përdorimi i barnave antiepileptike është i lidhur me një rrezik më të lartë për vdekje mes njerëzve me sëmundjen e Alzheimerit, sipas një studimi të ri të botuar në “Neurology”. “Lidhja mes barnave antiepileptike dhe vdekshmërisë...
transparenttransparent
Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC