Farmaci

sht252019

Epilepsia. BE-ja aprovon medikamentin e parë me bazë kanabisi. I përshtatshëm për dy forma të rralla

Komisioni Evropian i ka ndezur dritën e gjelbër shitjes në të gjithë Bashkimin Europian, të barit të parë me bazë kanabidioli për trajtimin e dy formave të rralla, por serioze të epilepsisë, sindromës Dravet dhe sindromës Lennox-Gastaut.

Këto sindroma të vështira për t'u trajtuar, mund të shkaktojnë përditë sulme konvulsionesh dhe kanë shkallë të lartë vdekshmërie. Këtë e ka bërë të ditur BBC-ja dhe kompania prodhuese, në faqen e saj në internet. Bari, një solucion që merret në rrugë orale, duhet të merret së bashku me një tjetër, me bazë klobazami dhe indikohet për pacientët e moshës dy vjeç e lart.

Ai nuk përmban përbërësin psikoaktiv të kanabisit, tetrahidrocannabinol (thc), por kanabidiolin. Miratimi i tij bazohet në rezultatet e katër provave të fazës III të kryera mbi 714 pacientë. "Ky është një hap shumë i rëndësishëm për pacientët dhe familjet e prekura nga kjo formë e rrallë dhe komplekse e sëmundjes", tha Isabella Brambilla, presidente e Federatës Evropiane të Sindromës Dravet.

"Jemi shumë të lumtur që pacientët tani do të kenë qasje në një mundësi të re trajtimi, gjë që është shumë e domosdoshme dhe e cila kaloi për studime klinike dhe miratimin e Agjencisë Evropiane të Barnave".

Bari u aprovua në SHBA, në qershor 2018.


Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC