DHIMBJET KRONIKE

qer162014

Dhimbjet kronike të nënvlerësuara, farmacisti përgjegjës për neglizhencën

Ekziston një numër pacientësh që vuajnë nga dhimbjet kronike të cilët në vënd të drejtohen tek mjeku mbështeten në këshillën e farmacistit që merr përgjegjësinë për të vëzhguar dhe drejtuar ata drejt një terapie të përshtatshme.
transparent

nën142014

Risi për trajtimin e konstipacionit kronik dhe edemës makulare diabetike

Agjensia Europiane e Barnave, EMA ka autorizuar tregtimin e IDegLira (Xultophy e Novo Nordisk) për trajtimin e Diabtit Mellitus tip 2 në të rriturit. Bari kombinon në një injeksion të vetëm ditor dy principe aktive: insulinën degludec (Tresiba) dhe liraglutide (Victoza).
transparent

maj162016

Abuzimi me loperamidin për shkak të opiateve, alarm në SHBA

Rasti klinik i një 24-vjeçari amerikan me histori varësie ndaj opiateve, i sjellë në urgjencë për një arrest respirator mund të ngjajë me një nga të shumtët, por në fakt është publikuar në “Annals of Emergency Medicine” për një veçori të pazakontë: pranë pacientit janë gjetur gjysmë duzine kuti lope
transparent

dhj192016

Dhimbjet artikulare, udhëzime mbi menaxhimin terapeutik

Më shumë se gjysma e popullatës mbi 50 vjeç vuan nga dhimbjet artikulare, një problem për të cilin EFIC (Federata Europiane për Trajtimin e Dhimbjeve) kishte caktuar 2016-n si Vitin Europian kundër Dhimbjeve Artikulare për të tërhequr vëmendjen mbi këtë problem të nënvlerësuar. Shkaku më i zakonshëm
transparent

tet82018

Antidepresivi amitriptilinë mund të ndihmojë në rastet e lumbalgjisë

Sipas një studimi të ri, të publikuar në “JAMA Internal Medicine”, trajtimi me amitriptiline me dozë të ulët, i pacientëve me lumbalgji kronike, redukton paaftësinë pas tre muajsh, pa efekte të kundërta të dëmshme dhe pa një...
transparent

kor12019

Opioidet dhe dobitë mbi gjumin. Provat mbështetëse janë të pakta dhe jo cilësore

Sipas një studimi të publikuar në “Sleep Medicine Review”, dëshmitë mbi efektin pozitiv të opioideve mbi gjumin te pacientët me dhimbje kronike, janë të kufizuara dhe jo cilësore. “Shumë njerëz që vuajnë nga dhimbja kronike...
transparent

mar32020

Barnat opioide. Në një çerek shekulli dyfishohet përdorimi

Në një çerek shekulli, përshkrimi i opioideve kundër dhimbjeve është dyfishuar. Këtë e thotë një studim ndërkombëtar që ka analizuar periudhën 1991-2015, duke u përpjekur të kuptojë se cilat nga principet aktive ishin...
transparent

jan242023

Dhimbja neuropatike. Efektet e alkilamideve dhe polifenoleve të bimës Echinacea purpurea

Hulumtimi i CERFIT mbi bimën medicinale Echinacea purpurea kishte si qëllim hetimin e efikasitetin e ekstrakteve të ndryshme të kësaj bime (dhe të disa përbërësve përkatës...
transparent

maj162023

Antidepresivët. Mungojnë prova konkrete mbi efikasitetin për dhimbjet kronike

Antidepresivët shpesh përshkruhen edhe për të trajtuar dhimbjet kronike, por ende nuk ka prova të mjaftueshme për efektivitetin e tyre për këtë tregues, sipas një rishikimi të...
transparent

sht222023

Fibromialgjia. Terapia konjitive e sjelljes ndihmon në reduktimin e dhimbjeve

Sipas një studimi klinik me përzgjedhje rastësore të botuar në “Arthritis & Rheumatology” të kryer te pacientët që vuajnë nga fibromialgjia, terapia konjitive e sjelljes (CBT)...
Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC