Fitoterapi

jan242023

Dhimbja neuropatike. Efektet e alkilamideve dhe polifenoleve të bimës Echinacea purpurea

Neuropatia e shkaktuar nga kimioterapia është toksiciteti kryesor kufizues i dozës së shumë medikamenteve antitumorale, si oksaliplatina, duke shkaktuar dhimbje kronike dhe përkeqësim të cilësisë së jetës te pacientët me tumor.

Hulumtimi i CERFIT mbi bimën medicinale Echinacea purpurea kishte si qëllim hetimin e efikasitetin e ekstrakteve të ndryshme të kësaj bime (dhe të disa përbërësve përkatës alkilamide ose polifenolike individuale) në një model in vivo të dhimbjes neuropatike të shkaktuar nga oksaliplatina. Në veçanti, një ekstrakt heksanih i E. purpurea (EP4-RE; i pasur me alkamide) dhe një ekstrakt butanol (EP4-RBU; i pasur me polifenole) të së njëjtës bimë u karakterizuan dhe u testuan te disa minj meshkuj të rritur dhe të trajtuar me oksaliplatin. Mbindjeshmëria termike u vlerësua nëpërmjet Cold Plate Test.

Rezultatet e studimit

EP4-RE shfaqi një profil antihiperalgjezik të varur nga doza. Ekstrakti total rezultoi të ishte më efektiv se përbërësi kryesor i tij (alkamidi 8=dodeka-2 E,4 E,8Z,10 E/Z-izobutilamidi i acidit tetraenoik), duke sugjeruar një sinergji me përbërës të tjerë të ekstraktit. Administrimi i njëkohshëm i një antagonisti selektiv të receptorit kanabinoid të tipit 2 (CB2) bllokoi plotësisht efektin antialodinik të EP4-RE; përdorimi i një antagonisti të receptorit kanabinoid të tipit 1 (CB1) nuk dha të njëjtin rezultat.

Ekstrakti i pasur me polifenole tregoi se është në gjendje të luftojë dhimbjen neuropatike. Në këtë rast, efekti u ushtrua kryesisht nga acidi çikorik, i cili, i administruar i vetëm, shkaktoi regresion të plotë të alodinisë së induktuar nga oksaliplatina. Administrimi i tre polifenoleve të ndryshme të përfshira në ekstrakt nuk tregoi efekte sinergjike.

Ky studim demonstroi për herë të parë efikasitetin in vivo të dy ekstrakteve të E. Purpureas (të pasura me alkilamide dhe polifenole) në trajtimin e dhimbjes neuropatike të shkaktuar nga oksaliplatina.

Ekstrakti alkilamid ndryshoi mbindjeshmërinë e shkaktuar nga oksaliplatina në një mënyrë të varur nga doza dhe efikasiteti i ekstraktit ishte më i madh se ai i alkilamidit kryesor të pranishëm në ekstrakt.

Të dhënat e fundit nënvizojnë edhe një herë rëndësinë e fitokompleksit, duke theksuar punën sinergjike të përbërësve të ndryshëm të ekstraktit, i cili rrit aktivitetin biologjik të përbërësve individualë aktivë.

Së fundi, efikasiteti i ekstraktit të pasur me alkilamide i atribuohet lidhjes selektive me receptorët CB2. Ekstrakti i pasur me polifenol tregoi gjithashtu veti antineuropatike, me një efekt kryesor të ushtruar nga acidi çikorik, ndoshta për shkak të aktivitetit të pastrimit të radikalëve të lirë dhe mbrojtjes kundër stresit oksidativ. Prandaj, këto rezultate tregojnë një përdorim të mundshëm terapeutik në trajtimin e dhimbjes neuropatike të ekstrakteve të Echinaceas, të afta për të vepruar nëpërmjet aktivizimit selektiv të receptorëve CB2 nga alkamidet dhe për të shfrytëzuar vetitë mbrojtëse të polifenoleve, edhe pse janë të nevojshme hetime të mëtejshme për të rindërtuar të gjithë mekanizmat e përfshirë.

 

Micheli L, Maggini V, Ciampi C, Gallo ER, Bogani P. Fani R, Pistelli L, Ghelardini C, Di Cesare Mannelli L, De Leo M, Firenzuoli F. Echinacea purpurea against neuropathic pain: alkamides vs polyphenols efficacy. Phytotherapy Res. 2022;doi:10.1002/ptr.7709.

Valentina Maggini
CERFIT, AOU Careggi


Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC