Farmaci

maj162023

Antidepresivët. Mungojnë prova konkrete mbi efikasitetin për dhimbjet kronike

Antidepresivët shpesh përshkruhen edhe për të trajtuar dhimbjet kronike, por ende nuk ka prova të mjaftueshme për efektivitetin e tyre për këtë tregues, sipas një rishikimi të Cochrane i cili analizoi 176 studime që përfshinin afro 30,000 pacientë.

"Rishikimi ynë nuk gjeti prova të besueshme të efikasitetit afatgjatë të ndonjë antidepresivi dhe asnjë provë të besueshme të sigurisë së këtyre barnave, pasi ato lidhen me indikacionet për trajtimin e dhimbjeve kronike", tha autori kryesor i rishikimit Tamar Pincus nga Universiteti i Southamptonit.

"Ndër medikamentet e studiuara, amitriptilina, fluoksetina, citalopram, paroksetina, sertralina dhe duloxetina, vetëm e fundit siguroi lehtësim të dhimbjeve në terma afatshkurtër dhe ne jemi ende të shqetësuar për dëmin ato mund t'i shkaktojnë pacientëve në një afat më të gjatë kohor për shkak të boshllëqeve që vazhdojmë të kemi nga provat aktuale", vijon eksperti.

Në të vërtetë, rishikimi zbuloi se duloxetine ishte antidepresivi që arriti rezultatet më të larta të efikasitetit dhe ishte po aq efektiv për fibromialgjinë dhe situatat e dhimbjes muskuloskeletore dhe neuropatike. Ekspertët vunë re se dozat standarde të duloxetine ishin po aq të suksesshme në reduktimin e dhimbjeve krahasuar me sasitë më të larta, por ata theksuan se duloxetine ishte paraqitur në më pak studime, me më pak njerëz të prekur.
Rishikimi Cochrane ishte vlerësimi më i madh i bërë ndonjëherë për antidepresivët e rekomanduar nga organet zyrtare, përfshirë Institutin Kombëtar të Mbretërisë së Bashkuar për Shëndetin dhe Përsosmërinë e Kujdesit (NICE) dhe Administratës Amerikane të Ushqimit dhe Barnave (FDA)

"Ne i bëjmë thirrje agjencive qeveritare shëndetësore NICE dhe FDA që të përditësojnë udhëzimet e tyre për të pasqyruar prova të reja shkencore dhe që financuesit të ndalojnë mbështetjen e studimeve të vogla me mangësi të shumta. Sinteza e provave është shpesh komplekse dhe e nuancuar, por provat që mbështesin përdorimin e këtyre trajtimeve nuk janë ekuivalente; kështu, modalitetet aktuale të trajtimit janë të vështira për t'u justifikuar", përfundojnë autorët.

 

Cochrane 2023. Doi: 10.1002/14651858.CD014682.pub2
http://doi.org/10.1002/14651858.CD014682.pub2


Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC