Fitoterapi

gus122020

Hipertrofia prostatike. Efekte premtuese nga ekstrakti i thekrës, palma kubane dhe kungulli

Për trajtimin e hipertrofisë beninje të prostatës ka ndoshta bimë më pak të njohura se serenoa dhe hithra, por që mund të na surprizojnë në të ardhmen. I tillë është rasti i Cerniltonit, një ekstrakt i polenit të thekrës, që duket se është në gjendje të reduktojë simptomat e hipertrofisë prostatike beninje, siç janë nokturia dhe frekuenca e urinimit me 70%.

 

Ekstrakti i polenit të thekrës

Thekra është një nga drithërat klasike të antikitetit. Supozohet se origjina e saj daton 2000-3000 vjet më parë në fushat me grurë të Azisë së Vogël, ku fillimisht rritej mes barërave të këqija dhe ku ishte e përhapur në të lashtat e përziera.
Efekti i këtij ekstrakti të polenit qëndron te veprimi antiinflamator i cili ka një efekt kontraktues në fshikëz dhe efekt relaksues në uretër. Sidoqoftë, rezultatet në fluksin urinar, në vëllimin e mbetur të urinës ose në madhësinë e prostatës janë kontradiktore. Nga pikëpamja e profilit të sigurisë, duket se përdorimi i këtij ekstrakti nuk ka efekte të veçanta anësore.

 

Bimë të tjera: Palma kubane

Ka disa studime edhe për një bimë tipike zbukuruese si Roystonea regia, e quajtur zakonisht palma kubane, në favor të përdorimit të saj për të luftuar simptomat e hipertrofisë beninje të prostatës (HBP). Në Kubë bima ka vlerë fetare. Edhe në traditën katolike, gjethet përdoren në festimin e së Dielës së Palmave.
Nga pikëpamja terapeutike, pjesa më interesante janë rrënjët, të cilat popullatat tropikale i përdorin si diuretik ose në trajtimin e diabetit.
Për trajtimin e simptomave në fjalë, studiohet një ekstrakt i veçantë i frutave (tani për tani, është testuar vetëm në disa studime), i quajtur D-004. Kjo është një përzierje e acideve yndyrore që, në një studim të vogël së fundi, u krahasua (320mg/ditë) me terazosinën (5mg/ditë) për 6 muaj, te pacientët me simptoma të moderuara të hipertrofisë beninje të prostatës.
Të dyja trajtimet reduktuan simptomat e përgjithshme, por D-004 u shfaq më efektive. Në veçanti, nëse vëllimi i prostatës është zvogëluar me të dyja trajtimet, ai arrin domethënie statistikore vetëm në grupin e trajtuar me fitoterapi. Efektet anësore duket se janë më të vogla se ato të terazosinës dhe duket se ajo tolerohet mirë nga pacientët.

 

Bimë të tjera: kungulli (Cucurbita pepo)

Bima e fundit që do të diskutojmë, sigurisht që është më e njohur për përdorimet e saj në kuzhinë dhe në festën e Hallouinit: kungulli (Cucurbita pepo). Në një përmbledhje sistematike të vitit 2016 doli në pah një reduktim i rritjes prostatike dhe efekteve antiinflamatore dhe antiandrogjenike in vitro. Ndërsa in vivo, është raportuar për përmirësim i gjendjes së përgjithshme të simptomave. Efekti ka të ngjarë ta ketë burimin në zinkun që përmbajnë farat (bari i përdorur nga bima), një element i njohur me veti antiinflamatore.


Luca Guizzon, ekspert në fitoterapi

Burimet:
Int Urol Nephrol. 1996;28(1):49-53.
Urologiia. 2007 May-Jun;(3):35-7, 39.
Ther Adv Urol. 2019 Jun 11;11:1756287219854923. Doi: 10.1177/1756287219854923.
Arch Ital Urol Androl. 2016 Jul 4;88(2):136-43. Doi: 10.4081/aiua.2016.2.136.


Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC