Fitoterapi

mar142022

Aknet dhe dermatiti atopik. Hamamelisi: veti antiinflamatore të vërtetuara, që mund të sjellin dhe shërimin

Vetitë antiinflamatore të njohura tradicionalisht të ekstraktit të hamamelisit në sëmundjet e lëkurës, veçanërisht për aknet dhe dermatitin atopik, janë rinjohur nga një studim italian. Rezultatet u prezantuan në Takimin e Parë të Përbashkët për Farmakologjinë e Produkteve Natyrore SIF-SIPHAR - IMGNPP i cili sapo ka përfunduar në Napoli. "Blini produkte të njohura dhe të titruara, me tregues të përbërësve aktivë, mundësisht nëse përmbajnë proantocianidina, përbërësit aktivë më efektivë", është këshilla e Mario Dell'Aglit, profesor i Farmakologjisë në Universitetin e Milanos dhe anëtar i Shoqatës Italiane të Farmakologjisë, e cila kreu studimin në bashkëpunim me Institutin Ganassini të Milanos.

 

Studiohen përbërësit aktivë përgjegjës për efektet biologjike

Hamamelis virginiana është një bimë e njohur që nga kohërat e lashta për vetitë e saj biologjike në lëkurë, shpesh e pranishme në produktet e higjienës intime si qetësues dhe në produktet kozmetike për trajtimin e inflamacioneve të lëkurës. Sot, përdorimi i saj tradicional si antiinflamator në sëmundjet e lëkurës, veçanërisht për aknet dhe dermatitin atopik, njihet edhe nga shkenca dhe po studiohet për të kuptuar se cili përbërës është me të vërtetë përgjegjës për efektet biologjike. "Ne kemi kryer një studim mbi ekstraktin e lëvores së bimës, të standardizuar dhe të titruar në përbërësit aktivë, të cilët janë proantocianidina dhe hamamelitanina - shpjegon Dell'Agli - në mënyrë që të vërtetojmë përdorimin tradicional të bimës dhe të sqarojmë rolin e saj. Ne kemi pyetur veten: A mund të jetë vërtet hamamelitanina përgjegjëse për vetitë biologjike të hamamelisit?

 

Të përdoren produkte të njohura, të titruara dhe me tregues të përbërësve aktivë

Studimi, i kryer në një model in vitro të keratinociteve njerëzore, pra, të qelizave të lëkurës, të trajtuara në mënyrë të tillë që të rikrijojnë kushtet inflamatore përkatësisht të akneve dhe dermatitit atopik, tregoi se, në realitet, efikasiteti i hamamelitaninës është i ulët në rastin e akneve dhe pak më i theksuar në rastin e dermatitit atopik, duke sugjeruar se efektet antiinflamatore të ekstraktit të hamamelisit janë vetëm minimalisht pjesë e hamamelitaninës dhe se nevojiten kërkime mbi motivin e efektit antiinflamator në përbërës të tjerë.
"Ne tashmë po punojmë me studimin e substancave të tjera - komenton Dell'Agli - në veçanti proantocianidinave dhe rezultatet paraprake që konfirmojnë efektivitetin e tyre". Në dritën e këtyre konsideratave, një këshillë për ata që po përgatiten të përdorin hamamelisin për vetë-mjekim: "Është mirë të përdorni gjithmonë produkte të njohura, të titruara dhe me tregues të përbërësve aktivë. Më mirë preferoni produkte që përmbajnë shprehimisht proantocianidina, pasi tani e dimë se ato janë më efektive se hamamelitaninat".


Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC