Farmaci

qer222022

Degjenerimi makular. Suplementet antioksidante ngadalësojnë përparimin

Marrja e antioksidantëve luteinë dhe zeaksantinë mund të zvogëlojë me 26% rrezikun e përparimit të degjenerimit makular të lidhur me moshën (AMD). Ky është rezultati që ka dalë nga një studim dhjetëvjeçar, Age-Related Eye Diseases Study 2 (AREDS2), i paraprirë nga studimi AREDS, i kryer nga studiuesit e National Institutes of Health dhe i koordinuar nga Emily Chew. Rezultatet e hulumtimit u publikuan në JAMA Ophthalmology. 

Nga degjenerimi makular në verbëri

Degjenerimi makular i lidhur me moshën është një sëmundje degjenerative e retinës e shkaktuar nga vdekja progresive e qelizave në makulë, pjesa qendrore e retinës që rezulton në vizion të qartë qendror. Është shkaku kryesor i verbërisë dhe shikimit të ulët në botën perëndimore dhe prek kryesisht njerëzit e moshës 65 vjeç e lart. Në Itali vlerësohet se prek rreth një milion individë, nga të cilët 200-300 mijë me një formë më të avancuar të sëmundjes.

Për më tepër, kjo patologji okulare është pothuajse gjithmonë progresive dhe prek të dy sytë, madje edhe në intervale të ndryshme kohore. Shkaktohet nga dukuritë e plakjes dhe nga prodhimi i radikaleve të lira, të cilat dëmtojnë fotoreceptorët, edhe pse shkaku i vërtetë i kësaj patologjie ende nuk është identifikuar, është hipotezuar se ndikon roli i faktorëve gjenetikë dhe atyre mjedisorë. Trajtimi mund të ngadalësojë humbjen e shikimit, megjithëse nuk akoma një trajtim përfundimtar për AMD-në.

Veprimi antioksidues ngadalëson përparimin

Studimi i parë i AREDS, i nisur në vitin 1996, tregoi se një suplement me bazë vitaminën C, vitaminën E, bakrin, zinkun dhe beta-karotenin ngadalësoi ndjeshëm përparimin e AMD-së. Ndërkohë, disa kërkime kanë treguar se marrja e beta-karotenit te duhanpirësit do të çonte në një rrezik të shtuar të kancerit pulmonar. Kjo ka bërë që studiuesit amerikanë të NIH të zëvendësojnë beta-karotenin me luteinën dhe zeaksantinën, dy antioksidantë aktivë në retinë, për të pasur një formulim të përshtatshëm për të gjithë, si për duhanpirësit, ashtu edhe për jo duhanpirësit.

Pas pesë viteve të para të studimit AREDS2, Chew dhe kolegët e saj arritën në përfundimin se plotësimi me luteinë dhe zeaksantinë mund të reduktojë rrezikun e përparimit të AMD-së me rreth 26%. Dy antioksidantët gjithashtu nuk rrisin rrezikun e kancerit pulmonar te duhanpirësit. Në raportin e ri, ekipi ndoqi 3,883 pjesëmarrës të cilët morën të gjithë suplementin me luteinë dhe zeaksantinë edhe për pesë vite të tjera. Të dhënat e mbledhura treguan për ata që kishin filluar të merrnin suplementin me formulimin me dy antioksidantë për dhjetë vjet, se kishte një reduktim shtesë prej 20% në rrezikun e përparimit të një formë të avancuar të AMD-së në krahasim me ata që kishin marrë fillimisht formulimin origjinal të suplementit.

 

Sabina Mastrangelo

Burimi:

National Institutes of Health
https://www.nih.gov/news-events/news-releases/nih-study-confirms-benefit-supplements-slowing-age-related-macular-degeneration
JAMA Ophthalmol (2022) - doi: 10.1001/jamaophthalmol.2022.1640


Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC