Farmaci

sht202021

Hipertensioni. Një pilulë e vetme prej katër barnash me dozë të ulët. Strategjia e re e trajtimit

Një strategji trajtimi që përfshinte kombinimin e 4 barnave me dozë të ulët në një pilulë të vetme ("quadpill"), ka bërë të mundur arritjen dhe ruajtjen e një uljeje më të madhe të presionit të gjakut te të rriturit me hipertension, sesa një strategji standarde e përbërë nga administrimi i një bari të vetëm. Ky është rezultati i një studimi të fazës 3 të botuar në Lancet dhe të prezantuar në kongresin e fundit të Shoqatës Evropiane të Kardiologjisë (ESC).

"Studimi ynë ka treguar në mënyrë të fuqishme efikasitetin, tolerancën dhe sigurinë e kësaj strategjie kombinimi të dozave shumë të ulëta; një strategji e menaxhimit të hipertensionit potencialisht e thjeshtë dhe e shkallëzuar", tha Anthony Rodgers (The George Institute for Global Health, Australi), emri i fundit i studimit. "Ky ishte studimi i parë që tregoi se përfitimet ruhen për një afat të gjatë pa asnjë reduktim me kalimin e kohës. Ndonëse gjatë ndjekjes u përdorën shumë më tepër medikamente shtesë për presionin e gjakut në grupin e krahasimit, grupi "quadpill" nuk u arrit kurrë", tha autorja kryesore Clara Choë (Universiteti i Sidneit).

Në studimin QUARTET, 591 të rritur me hipertension që nuk trajtoheshin, ose që merrnin një bar të vetëm, u përzgjodhën në mënyrë rastësore për të marrë trajtimin fillestar me pilulën që përmbante 4 barnat (irbesartan 37.5 mg, amlodipinë 1.25 mg, indapamide 0.625 mg dhe bisoprolol 2.5 mg) ose një terapi kontrolli (irbesartan 150 mg). Në 12 javë, 15% e pjesëmarrësve në grupin e ndërhyrjes dhe 40% në grupin e kontrollit shtuan barna për kontrollin e presionit të gjakut. Presioni sistolik i gjakut u ul me një sasi të caktuar dhe presioni i gjakut ishte nën kontroll në 76% të pacientëve në grupin e ndërhyrjes dhe në 58% të atyre që filluan të merrnin një bar. Rezultatet u konfirmuan në 1 vit dhe nuk u vërejtën dallime midis grupeve në efektet anësore. Për Choë, do të jetë e rëndësishme të shihet nëse te njerëzit me efekte anësore të mundshme nga trajtimet e tyre, kalimi në kombinimin në shqyrtim mund të përmirësojë situatën. Eksperti më pas kujtoi udhëzimet e reja mbi hipertensionin nga Organizata Botërore e Shëndetësisë, të cilat rekomandojnë që shumica e pacientëve të fillojnë me dy barna dhe jo me një. Duhet kuptuar më tej krahasimi me një strategji quadpill.
"Këto lloj strategjish mund të kenë ndikim më të madh në shëndetin global nëse bëhen të disponueshme dhe të arritshme për ata që kanë më shumë nevojë për to", specifikoi ai.

 

The Lancet 2021. Doi: 10.1016/S0140-6736(21)01922-X
https://doi.org/10.1016/S0140-6736(21)01922-X 


Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC