cilësia e jetës

dhj72022

Melanoma. Pembrolizumabi përmirëson cilësinë e jetës në krahasim me trajtimin standard

Sipas një studimi të botuar në JAMA Oncology, pacientët me melanomë në fazën III-IV në rrezik të lartë që morën pembrolizumab pas ndërhyrjes kirurgjikale raportuan...
transparent

jan312023

Plakja dhe sëmundjet e sistemit nervor. Përfitimet nga antocianinet

Një rishikim i kohëve të fundit ka analizuar aftësinë e antocianineve, substanca kimike të bollshme në matricat me origjinë bimore, për të rregulluar funksionimin e sistemit...
transparent

shk82023

Infeksionet e traktit urinar dëmtojnë cilësinë e jetës te gratë

Sipas një studimi të publikuar në "PLoS One", infeksionet e traktit urinar ndikojnë negativisht në aktivitetin e përditshëm, ulin produktivitetin dhe përkeqësojnë cilësinë...
transparent

mar172023

BE-ja autorizon medikamentin për formën metastatike të tumorit të prostatës

Komisioni Evropian ka autorizuar tregtimin e një medikammenti për trajtimin e pacientëve të prekur nga tumori metastatik i prostatës, të ndjeshëm ndaj hormoneve...
transparent

pri182023

Steatoza hepatike joalkoolike. Medikamenti i ri, premton një kthesë në kurim

Një medikament i ri eksperimental mund të jetë çelësi për trajtimin e steatozës hepatike jo alkoolike (NASH), një sëmundje e mëlçisë e karakterizuar nga akumulimi i...
transparent

qer132023

Iktusi. Qasja e re terapeutike që përmirëson cilësinë e jetës së pacientëve

Një studim i ri ka zbuluar se një qasje e re terapeutike mund të ofrojë shpresë për të gjithë pacientët që kanë pësuar një hemorragji cerebrale. Lajmi është bërë i ditur nga një grup...
transparent

qer152023

Vitamina D. Nivelet e ulëta te gratë, shkak për obezitet dhe infertilitet

Nivelet e ulëta të vitaminës D mund të lidhen me një prevalencë më të lartë të obezitetit dhe infertilitetit te gratë, tregon një studim i publikuar në “Gynecological...
transparent

sht82023

Kanabisi medicinal përmirëson cilësinë e jetës te pacientët me sëmundje kronike

Pacientët australianë me probleme shëndetësore kronike, të cilëve i është përshkruar kanabis medicinal, kanë treguar përmirësime të rëndësishme lidhur me cilësinë e...
transparent

pri172024

Pagjumësia, shkaqet dhe klasifikimi i çrregullimeve të gjumit

Gjumi i pakët dhe i keq është një kambanë alarmi për patologji të tjera, por edhe një faktor rreziku. Hapi i parë për trajtimin e pagjumësisë është diagnostikimi i duhur i saj...
transparent

maj142024

Dhimbja kronike. Epidemiologjia dhe ndikimi në cilësinë e jetës

Sipas Shoqatës Ndërkombëtare për Studimin e Dhimbjes (IASP), dhimbja është “një përvojë e pakëndshme shqisore dhe emocionale, e shkaktuar ose jo nga një dëmtim aktual...
transparenttransparent
Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC