rrezikshmëri

mar292019

Kontraceptivët hormonalë dhe risku për TEV. Cilët janë më të rrezikshëm, sipas përbërjes

Agjencia Italiane e Barnave (AIFA), në marrëveshje me EMA-n, ka vënë në dispozicion informacione të reja të rëndësishme në lidhje me riskun e tromboembolisë venoze (TEV) te gratë që përdorin kontraceptivë hormonalë të...
transparent

pri152019

Kompania Pfizer nis tërheqjen vullnetare të Ponstanit nga tregu

Agjencia Kombëtare e Barnave dhe e Pajisjeve Mjekësore ka bërë me dije se, pas njoftimit të marrë nga MAH dhe distributori farmaceutik, të cilët importojnë barin “Ponstan shurup 50mg/ml”, ka nisur tërheqja e tij nga tregu...
transparent

pri192019

Depresioni post partum. FDA-ja aprovon medikamentin e parë specifik

Administrata Amerikane e Ushqimit dhe e Barnave (FDA), ka aprovuar barin e parë specifik për trajtimin e depresionit pas lindjes. Bëhet fjalë për një medikament që merret në rrugë intravenoze dhe që do të jetë i disponueshëm...
transparent

qer32019

Ndryshimet e dietës mund të reduktojnë ndjeshëm barrën e kancerit. Studimi në SHBA

Në vitin 2015, më shumë se 80,000 raste të kancerit te të rriturit amerikanë, u lidhën me dietën jo optimale, sipas një studimi të publikuar online në “JNCI: Cancer Spectrum”. Dieta është një faktor i rëndësishëm rreziku për...
transparent

qer172019

Shtimi i konsumit të mishit të kuq. Studimi i ri hedh dritë mbi rreziqet

Për ata që konsumojnë më shumë mish të kuq, mund të shtohet rreziku i vdekjes brenda një periudhe tetëvjeçare. Kjo është ajo që thonë autorët e një studimi të publikuar në “British Medical Journal”. Ata kanë dashur të vlerësojnë...
transparent

qer252019

Atrofia vaginale në post menopauzë. EMA rishikon rreziqet e kremrave me doza të larta ekstradioli.

EMA ka nisur një rishikim mbi kremrat me përmbajtje të lartë ekstradioli (0.01% p/p) për përdorim intravaginal në trajtimin e atrofisë vaginale te gratë në post-menopauzë. Rishikimi do të vlerësojë rrezikun e lidhur me përthithjen...
transparent

kor22019

Produktet për kujdesin personal. 60% e fëmijëve të paraqitur në urgjencë, janë nën 2 vjeç

Shampo, kremra, make-up, manikyr për thonjtë dhe parfume. Këto janë produkte që duken të sigurta, por që në duart e fëmijëve të vegjël mund të shndërrohen në rreziqe të vërteta. Një studim i kryer nga studiuesit në Spitalin...
transparent

kor42019

Ekspozimi ndaj triklosanit shton rrezikun e osteoporozës te gratë

Gratë që janë ekspozuar ndaj niveleve të larta të antibakterikut triklosan, kanë më shumë mundësi të kenë një densitet mineral kockor më të ulët dhe të shfaqin osteoporozë gjatë linjës së intertrokanterikës femorale...
transparent

kor102019

Konsumimi i ulët i drithërave, qumështit, frutave dhe perimeve, shton incidencën e kancerit

Ata që konsumojnë në sasi të pamjaftueshme disa ushqime të caktuara, janë po aq të rrezikuar nga kanceri sa ata që pinë alkool, janë mbipeshë dhe bëjnë pak aktivitet fizik. Kjo...
transparent

gus282019

Shëndeti mendor te të rinjtë. Rreziqet e lidhura me përdorimin e pregabalinës

Sipas një studimi të botuar në “British Medical Journal”, marrja e pregabalinës do të shoqërohej me shtim të prirjeve për vetëvrasje te të rriturit e rinj, gjë që nuk do të ndodhte me administrimin e gabapentinës. "Gabapentinoidet kanë...
transparenttransparent
Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC