truri

pri102018

Terapia zëvendësuese hormonale, ka efekte pozitive në funksionimin e trurit

Vëllimet e korteksit prefrontal dorsolateral janë ruajtur te gratë në menopauzën e hershme pas terapisë me estradiol nëpërmjet lëkurës, por jo nëse ato janë trajtuar me estrogjen oral. Këto janë rezultatet e një studimi gjatësor të...
transparent

pri222020

Si e sulmon trupin tonë Covid-19? Virusi vepron ndryshe nga çdo patogjen i njohur deri më tani

Infeksioni nga Covid-19 jo vetëm që sulmon mushkëritë, por edhe zemrën, enët e gjakut, veshkat, zorrët, sytë dhe trurin. Kjo është një sëmundje sistemike që prek të gjithë...
transparent

gus142020

Cili është integratori i duhur, sipas moshës dhe ciklit jetësor?

Integratorët ushqimorë nuk janë të njëjtë për të gjithë. Çdo moshe i nevojiten plotësues të përshtatshëm për nevoja specifike: fëmijët në rritje, adoleshencë, gratë në pubertet dhe në moshën e lindjes së fëmijëve, faza e plakjes...
transparent

jan112021

Plakja e trurit. Përdorimi i neurotrofinave si një qasje terapeutike

Një mundësi për të luftuar plakjen e trurit mund të vijë nga neurotrofinat, një familje proteinash të vogla që luajnë rol themelor në rregullimin e rritjes së aksoneve dhe diferencimit të neuroneve. Më e bollshmja nga këto...
transparent

gus22022

Kanceri i gjirit. Një model i ri për eksperimentimin e terapive të reja

Në një artikull të publikuar në revistën Molecular Cancer nga disa studiues të Institutit Kombëtar Italian të Tumoreve “Regina Elena” (IRE) përshkruhet përdorimi i organoideve...
transparent

nën252022

Nicotinamide riboside mund të shkaktojë kancer dhe metastaza në tru

Një studim i botuar në Biosensors and Bioelectronics, i koordinuar nga Elena Goun (Universiteti i Misurit), tregon se nivelet e larta të nicotinamide riboside (NR) jo vetëm që...
transparent

dhj162022

Terapia me statina redukton rrezikun për hemorragji cerebrale

Njerëzit që marrin statina janë më pak të rrezikuar për të pësuar një iktus hemorragjik ose hemorragji cerebrale, sipas një studimi të botuar në Neurology. "Është vërtetuar se...
transparent

jan312023

Plakja dhe sëmundjet e sistemit nervor. Përfitimet nga antocianinet

Një rishikim i kohëve të fundit ka analizuar aftësinë e antocianineve, substanca kimike të bollshme në matricat me origjinë bimore, për të rregulluar funksionimin e sistemit...
transparent

shk212023

Medikamenti që “shëron” autizmin. Studimi i neuroshkencës jep rezultate premtuese

Çrregullimet e sjelljes të vërejtura në autizëm shoqërohen me një mori ndryshimesh gjenetike. Shkencëtarët nga Instituti Hector për Kërkime Translative të Trurit (HITBR)...
transparent

mar282023

Alzheimeri. Ushqyerja mund të zvogëlojë sasinë e pllakave amiloide

Sipas një studimi të botuar në “Neurology”, njerëzit që ndjekin dietën MIND dhe dietën mesdhetare mund të kenë më pak pllaka amiloide dhe grumbullime të proteinave tau...
transparenttransparent
Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC