Farmaci

gus142020

Cili është integratori i duhur, sipas moshës dhe ciklit jetësor?

Integratorët ushqimorë nuk janë të njëjtë për të gjithë. Çdo moshe i nevojiten plotësues të përshtatshëm për nevoja specifike: fëmijët në rritje, adoleshencë, gratë në pubertet dhe në moshën e lindjes së fëmijëve, faza e plakjes. Kjo ka qenë në qendër të fushatës informuese mbi integratorët nga Integratori Italia dhe Unioni Kombëtar i Konsumatorëve për të siguruar një "busull" orientuese për konsumatorët në botën e shtesave ushqimore, duke shmangur lajmet e paplota dhe ato të pavërteta...

 

Mosha pediatrike. Rrezik mangësish për shkak të dietave përjashtuese

"Ushqimi ideal nga lindja deri në muajin e gjashtë është, pa dyshim, qumështi i nënës", shpjegon Domenico Careddu, pediatër FIMP. "Nga viti i parë i jetës, është e mundur të merret në konsideratë plotësimi me Vitaminë D dhe K, përqendrimi i të cilave është i ulët në qumështin e gjirit pas lindjes. Pas vitit të parë të jetës, përdorimi i integratorëve ushqimorë mund të jetë i domosdoshëm për fëmijët që ndjekin dieta përjashtuese apo në situata të tjera që krijojnë rrezik mangësish. Duhet patur parasysh se, sidomos te djemtë që ushtrojnë sporte në nivel para-konkurrues/konkurrues, ushqimi duhet të sigurojë mbështetjen më të mirë metabolike për performancën, duke ruajtur një peshë dhe përbërje normale të trupit".

 

Gruaja, nga puberteti në moshë madhore

"Në fazën e pubertetit, periudhë kalimi nga fëmijëria në moshë madhore, mund të jetë i dobishëm
plotësimi me vitaminë D, e cila luan rol themelor në metabolizmin e kockave", thotë Vincenzo De Leo, drejtor i shkollës së specializimit në Gjinekologji dhe Obstetrikë, Universiteti i Sienës. "Në moshën fertile, vitamina B1 vërtetoi se ishte një trajtim efektiv për dhimbjen gjatë menstruacioneve dhe vitamina E mund të përdoret në trajtimin e dismenorresë parësore, falë aktivitetit të saj antioksidues. Përfundimisht, për të kundërshtuar efektet e uljes fillestare të estrogjenit në perimenopauzë (ndryshimi i termorregullimit, stabiliteti vazomotor, ritmi gjumë-zgjim) vitet e fundit, janë konfirmuar fitoestrogjenet, produktet nutricionale të cilat, përveçse përfaqësojnë një alternativë të mirë për terapinë e zëvendësimit të hormoneve, janë dëshmuar të afta për të ushtruar një aktivitet të theksuar antioksidant dhe antiinflamator".

 

Plakja e trurit është e ndjeshme ndaj mangësive vitaminike

"Truri është organi i trupit që plaket më shpejt dhe në mënyrë më domethënëse sesa të gjitha indet e tjera të trupit" shpjegon Giovanni Scapagnini, profesor i ushqyerjes njerëzore, Universiteti i Molises, nënkryetar i SINUT-it. "Duke pasur parasysh këtë, gjetja e substancave që shtojnë mbrojtjen natyrale të trurit është një emergjencë gjithnjë e më e madhe socio-shëndetësore. Substanca të shumta nutricionale kanë qenë objekt i hulumtimeve eksperimentale dhe klinike, pasi ato janë potencialisht efektive në mbështetjen e funksioneve të trurit. Në përgjithësi, truri është veçanërisht i ndjeshëm ndaj mangësive të vitaminave dhe në veçanti disa vitamina të grupit B luajnë rol vendimtar në ruajtjen e fiziologjisë së trurit. Omega-3 konsiderohen acide yndyrore thelbësore".


Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC