Bar jetim

qer82015

FDA aprovon një bar jetim për trajtimin e limfangioleiomiomatosis

Administrata e Barnave dhe Ushqimit në Shtetet e Bashkuara, ka aprovuar një bar të ri “sirolimus” për trajtimin e limfangioleiomiomatosis (LAM), një sëmundje shumë e rrallë e mushkërive që prek kryesisht femrat në moshë fertiliteti.
transparent

sht162015

FDA shtrin përdorimin e eltrombopag te fëmijët e vegjël me sëmundje të rrallë gjaku

Administrata amerikane e barnave (FDA) ka aprovuar Promacta-n (eltrombopag) për të trajtuar numrin e ulët të trombociteve te pacientët pediatrikë mbi moshën 1 vjeç, me një sëmundje të rrallë të gjakut të quajtur purpura trombocitopenike autoimune kronike (ITP), që shkatërron trombocitet në shpretkë
transparent

dhj112015

Vareniclina, risqet e simptomave psikiatrike dhe ndërveprimet potenciale

Agjencia e Barnave në Australi (TGA) iu ka komunikuar pacientëve dhe profesionistëve të shëndetësisë se ka përditësuar “informacionet e produktit” për barin Champix (varenicline), me të dhëna të reja sigurie që lidhen me risqet e siptomave psikiatrike dhe ndërveprimin e mundshëm me alkoolin.
transparent

kor282016

Paralajmërim për tërheqje globale të barit antiepileptik

Duke filluar nga qershori 2017 bari retigabina, i tregtuar nga GlaxoSmithKline me emër tregtar Trobalt tablet (50 mg, 100 mg, 200mg, 300mg dhe 400mg) do të tërhiqet në nivel global, ndërkaq “asnjë pacient i ri nuk duhet të fillojë tani trajtimin”. Në një komunikatë kompania shpjegon se “do të ndërpr
transparent

jan132017

FDA aprovon barin e parë për atrofinë muskulore spinale

Agjencia amerikane e Barnave dhe Ushqimit (FDA) ka aprovuar Spinraza-n (nusinersen), barin e parë për trajtimin e fëmijëve dhe të rriturve të prekur nga atrofia muskulore spinale (AMS), një sëmundje gjenetike e rrallë, shpesh fatale që kompromenton forcën muskulore dhe lëvizjet.
transparent

nën92017

Rivaroxaban, Ok nga Komisioni europian për përditësimin e udhëzimeve

Komisioni europian ka aprovuar përditësimin e udhëzimeve të inhibitorit oral të Faktorit Xa, rivaroxaban, duke përfshirë kështu dozimin prej 10 mg me në monoadministrim ditor për terapinë e zgjatur për parandalimin e recidivave të tromboembolizmit venoz (Tev). Njoftimin e ka dhënë Bayer AG duke nënv
transparent

jan82018

Ndizet një dritë shprese për sëmundjen e huntingtonit

Në të parin studim mbi njeriun, bari eksperimental Ionis-HTTRx, zhvilluar nga Ionis Pharmaceuticals, ka ulur me sukses nivelin e proteinës mutante huntingtin (mHTT) në lëngun spinal të pacientëve me sëmundjen e huntingtonit. Këtë e thotë Sarah Tabrizi (Universiteti i Londrës), eksperimentuesja kryes
transparent

shk22018

Lu-177, dikur bar jetim, sot aprovohet për trajtimin e tumoreve neuro-endokrine

FDA-ja ka aprovuar barin radiogjurmues lutezio (Lu-177) dotatato, tregtuar me emrin Lutathera, për trajtimin e një forme të rrallë të tumorit neuro-endokrin të traktit tretës (NET); tumor gastro-enteropankreatik (GEP) me receptorë pozitivë të...
transparent

mar22018

Të rejat e fundit: Barnat që do të hyjnë në treg dhe ato që zgjerojnë veprimin e tyre

Kanë qenë pesë barna, përfshi dy barna jetime, ato që janë rekomanduar nga CHMP-ja, për t’u aprovuar nga ana e Agjencisë Europiane të Barnave EMA, në mbledhjen e fundit të shkurtit. Është kërkuar autorizimi për hedhjen në treg të...
transparent

qer62018

CHMP-ja rekomandon 9 barna: biosimilarë, jetimë dhe terapinë për parandalimin e migrenës

Nëntë barna ka rekomanduar Komiteti i Barnave për Përdorim Njerëzor në EMA që t’u jepet autorizimi për hedhjen në treg, mes të cilëve dy janë barna jetimë dhe njëri është terapia e parë me antitrupa monoklonalë...
transparenttransparent
Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC