Fitoterapi

jan172023

Osteoartriti, përfitimet nga alga e detit Wakame. Studiohet veprimi antiinflamator

Osteoartriti është një nga sëmundjet më të zakonshme degjenerative të kyçeve që ende nuk ka shërim, dhe trajtimet aktuale, si barnat antiinflamatore josteroide, mund të shkaktojnë efekte negative serioze nëse merren për një kohë të gjatë. Në natyrë ka shumë specie bimore që mund t'a mbështesin këtë patologji, duke pasur brenda fitoklogjisë substanca të dobishme për të ngadalësuar sëmundjen, për ta luftuar atë ose për të reduktuar simptomat. Një studim i kohëve të fundit ka analizuar algat e detit Wakame, të cilat duket se janë të dobishme për këtë patologji falë vetive të tyre të theksuara antioksiduese; një algë deti e ngrënshme që përdoret në kuzhinën japoneze.

Nga pamjaftueshmëria te mosfunksionimi i artikulacionit kërcor

Artikulacionet janë një komponent thelbësor i sistemit muskuloskeletal. Në sipërfaqen e tyre është i pranishëm kërci artikular i cili lejon bashkimin dhe rrëshqitjen e sipërfaqeve artikulare ngjitur dhe mban ngarkesën gjatë lëvizjes së kyçeve. Kërci hialine përbëhet nga kondrocite dhe një matricë jashtëqelizore për të cilën këto qeliza janë përgjegjëse. Duke qenë se kërci hialine është një ind aneural dhe avaskular, komunikimi me qelizat dhe matricën e sipërpërmendur ndodh nëpërmjet difuzionit të molekulave nga lëngu sinovial, duke e vështirësuar për rrjedhojë riparimin e indit në rast dëmtimi. Vetitë fizike të këtij indi varen kryesisht nga struktura e tij, e cila nga ana tjetër varet nga integriteti i matricës jashtëqelizore dhe morfologjia dhe funksioni i kondrociteve. Prandaj, çdo pamjaftueshmëri e kërcit hialine mund të çojë në mosfunksionim të kyçeve, tipari kryesor i sëmundjeve reumatike si osteoartriti.

Vetitë e fukoidanëve të algave kafe

Fukoidanët e papërpunuar të algave kafe përdoren për trajtimin klinik të patologjive të shumta dhe në një studim të fundit potenciali terapeutik i këtyre biokomponimeve është analizuar në kondrocitet parësore dhe në një linjë qelizore të kondrociteve njerëzore. Fukoidani i papërpunuar nga Undaria pinnatifida dhe Sargassum muticum përftohet nga teknika të ndryshme nxjerrjeje (ekstraktim në mikrovalë, nxjerrje me ujë të nxehtë nën presion, nxjerrje me ndihmën e ultratingujve) dhe u karakterizua kimikisht dhe strukturisht. Pasi u konfirmua qëndrueshmëria e qelizave në kondrocitet e trajtuara me fukoidan të papërpunuar, u vlerësuan efektet e tyre antiinflamatore, duke vërejtur rrjedhimisht një reduktim të ndjeshëm në prodhimin e IL-6 të stimuluar nga IL-1beta. Rezultatet u konfirmuan nga analiza e shprehjes së gjeneve IL-6 dhe IL-8, megjithëse vetëm fukoidanët undaria arritën një reduktim statistikisht të rëndësishëm. Përveç kësaj, kapaciteti antioksidant i fukoidanëve të papërpunuar është vërejtur përmes rritjes së nivelit të Nrf-2, me përbërjet e undaria që ende tregojnë një efekt më të qëndrueshëm. Nrf-2 është një rregullator që ka funksion themelor në përgjigjen qelizore ndaj stresit oksidativ, duke rritur kështu mbrojtjen e qelizës duke kundërshtuar dëmtimin oksidativ dhe duke e mbrojtur atë nga gjendjet inflamatore.

Megjithatë, nuk u gjet asnjë provë që fukoidanët e papërpunuar modulojnë plakjen, pasi nuk arritën të reduktonin aktivitetin e beta-galaktozidazës, përhapjen e qelizave ose prodhimin e IL-6 në kondrocitet e stimuluara nga etopozidi. Kështu, rezultatet e këtij hulumtimi duket se tregojnë se fukoidanët e papërpunuar të testuar janë në gjendje të lehtësojnë pjesërisht inflamacionin dhe stresin oksidativ të lidhur me osteoartritin, por nuk arrijnë të zbusin plakjen e kondrociteve. Si përfundim, studiuesit demonstruan efektet e tyre të fuqishme antiinflamatore pasi verifikuan se fukoidanët e papërpunuar janë jo toksikë për kondrocitet.

Rezultatet sugjerojnë se këto veprime mbrojtëse mund të jenë, të paktën pjesërisht, për shkak të aftësisë për të aktivizuar rrugën e antioksidantëve Nrf-2/HO-1 dhe për të zvogëluar prodhimin e ROS. Është e rëndësishme të theksohet se ndërsa disa eksperimente u kryen në kondrocitet parësore, shumica u kryen në një linjë qelizore kondrocitesh. Prandaj, nevojiten kërkime të mëtejshme me modele më komplekse për të konfirmuar atë që zbuloi ky hulumtim, duke përcaktuar më tej dozën më të mirë efektive dhe duke demonstruar efikasitetin klinik të këtyre fukoidanëve të papërpunuar.

 

Fabio Milardo

Burimi:
Int J Mol Sci. 2022;23(22):14236. Published 2022 Nov 17. doi:10.3390/ijms232214236


Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC