PEDIATRI

gus122014

AIFA promovon përdorimin e duhur të barnave në shtatzani dhe pediatri

Korrigjimi i perceptimit të gabuar por të rrënjosur në opinionin publik sipas të cilit përdorimi i barit gjatë shtatzanisë ka pasoja negative në fetus dhe sensibilizimi i qytetarëve dhe profesionistëve të shëndetit për rëndësinë e studimeve klinike në pediatri ...
transparent

gus192014

Gabime në mjekimet e fëmijëve, ekspertët: roli i rëndësishëm i farmacistit

Ka ende shumë punë për të bërë në reduktimin e marzhit të gabimit në administrimin e barnave tek fëmijët që verifikohet mes 5% dhe 27% dhe që është përgjegjës për rreth 7.000 vdekje në vit vetëm në SHBA dhe ku farmacistët mund të japin një kontribut të rëndësishëm.
transparent

sht52014

Piramida e vlefshme edhe për vitin e parë të jetës

Fillimi i mbarë është i rëndësishëm. Studimet vazhdojnë të evidentojnë se sa shumë mund të ndikojë ushqimi i parë tek foshnjat në zhvillimin e sëmundjeve në moshën e rritur.
transparent

sht52014

Pediatre ORL Juzela Shehu: Përdorimi pa kriter i barnave, abuzimi me antibiotikët

Shqiptarët konsumojnë më shumë barna se çdo vend i Europës, madje mund të quhemi shoqëri e hipermedikalizuar apo e dendur me barna të panevojshme.
transparent

tet62014

Tepricë barnash të përshkruara nga pediatrit kur do të mjaftonin vetëm 20

Në 381 barna të përshkruara nga pediatrit, janë të mjaftueshme vetëm 20: këto janë rezultatet e kërkimit të kryer në Institutin Mario Negri në Milano dhe publikuar tashmë në Acta Pediatrica ku janë analizuar parashkrimet e 64 mjekëve pediatër nga Lombardia për një periudhë dy mujore.
transparent

tet222014

Gabimet në dozime: ngritja e rrjeteve pediatër-familje-farmacist

Një gabim në çdo tetë minuta gjatë dhënies e barnave fëmijëve: kjo është ajo që ndodh në Shtetet e Bashkuara, sipas një studimi të ‘’Nationwide Children's Hospital di Columbus’’ në Ohajo, i publikuar nga revista ‘’Pediatrics’’,
transparent

mar102015

Barnat për auto-mjekim, prindërit konfuzë dhe përsëritës të gabimeve

60% e prindërve që përdorin barnat vetë-mjekuese për fëmijët e tyre, i ngatërrojnë ato me suplementet, vetëm 31% e konsiderojnë fletën ilustruese si një burim informacioni. Nëse kanë nevojë për qartësime i drejtohen pediatrit (77%), internetit (15%) dhe farmacistit (11%).
transparent

maj102016

50 mijë lekë gjobë deri largim nga puna për ata që reklamojnë qumështin formulë

Asnjë mjek në konsultore, pediatër apo punonjës i sistemit shëndetësor nuk mund t'i sugjerojë nënave me bebe se cilin qumësht artificial mund t' i japin shtesë foshnjës së tyre. Në Komisionin e Shëndetësisë janë diskutuar disa ndryshime në ligjin "Për nxitjen dhe mbrojtjen e të ushqyerit me gji".
transparent

pri232018

Kanabisi terapeutik. FDA-ja aprovon të parin bar për epilepsinë te fëmijët

Jemi shumë afër aprovimit për herë të parë të një bari që ka në bazë të tij një substancë të marijuanës, kanabidiolin (CBD), i cili mund të përdoret për fëmijët me kriza të rënda epileptike. Komiteti i ekspertëve të FDA-së ka mbështetur hedhjen në treg të...
transparent

kor252018

Pediatrët përcaktojnë vaksinën më të mirë antigrip për sezonin e ardhshëm

Pasi kanë shqyrtuar të dhënat e efikasitetit të vaksinës antigrip në formulimin si spraj nazal krahasuar me vaksinën injektuese të paaktivizuar, ekspertët e Akademisë Amerikane të Pediatrisë i këshillojnë familjet të...
transparenttransparent
Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC