Fitoterapi

tet192020

Osteoartriti i gjurit. Kurkuma tejkalon placebon në lehtësimin e dhimbjes

Një studim i botuar në "Annals of Internal Medicine" tregoi se një ekstrakt i kurkumës është më efektiv sesa placeboja në zvogëlimin e dhimbjeve te pacientët me artrozë të gjurit, megjithëse nuk pati efekte në aspektet strukturore të vetë artrozës, të tilla si ënjtja ose përbërja e kërcit. "Përkundër barrës së madhe të kësaj sëmundjeje, aktualisht nuk ka në dispozicion asnjë bar të aprovuar për të modifikuar sëmundjen. Trajtimet e zakonshme, të tilla si paracetamoli dhe barnat antiinflamatore jo-steroide (NSAID), kanë vetëm efekte të lehta deri të moderuara dhe lidhen me ngjarje anësore, kështu që ekziston një nevojë urgjente për barna më të sigurta dhe trajtime më efektive", shpjegon Benny Antony, nga Universiteti i Tasmanisë, Australi, i cili drejtoi grupin e punës.

Studiuesit përzgjodhën në mënyrë rastësore 70 pjesëmarrës me osteoartrit simptomatik të gjurit dhe provë ekografike të rrjedhjes, për të marrë dy kapsula në ditë kurkuma ose placebo për 12 javë. Ndryshimet në dhimbjen dhe derdhjen e gjurit u vlerësuan duke përdorur një pyetësor të standardizuar dhe rezonancë magnetike. Studiuesit kërkuan gjithashtu ndryshime në përbërjen e kërcit, përdorimin e barnave kundër dhimbjes, cilësinë e jetës, matjet e performancës fizike dhe ngjarjet anësore. Kështu, pacientët që merrnin suplemente të kurkumës, raportuan më pak dhimbje dhe konsumuan më pak barna kundër dhimbjes sesa ata në grupin e placebos, pa një shtim të ngjarjeve anësore. Megjithatë, nuk pati asnjë ndryshim në tiparet strukturore të artrozës së gjurit midis grupeve. Për shkak të efektit modest të ekstrakteve të kurkumës në dhimbjen e gjurit, madhësisë së vogël të studimit, kohëzgjatjes së shkurtër të ndjekjes dhe faktit që studimi ishte monocentrik, studiuesit besojnë se do të nevojiten studime të mëtejshme, më të mëdha, më të rëndësishme dhe me kohëzgjatje më të madhe, për të vlerësuar rëndësinë klinike të rezultateve të tyre.


Ann Intern Med 2020. Doi: 10.7326/M20-0990
https://www.acpjournals.org/doi/10.7326/M20-0990


Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC