Fitoterapi

sht102014

Ekstraktet e bimëve në suplemente: risi në listën Belfrit

Që nga 30 shtatori lista Belfrit do të zëvendësojë listën aktuale Ministeriale të bimëve të përdorura në suplemente. Nuk kanë munguar debatet në lidhje me mungesën e disa ekstrakteve bimore të përdorur gjerësisht në fitoterapinë tradicionale.

Me dekret Ministerial të 27 marsit 2014, i shtohet një tjetër pjesë DM ekzistuese të 9 korrikut 2012 në drejtim të "Rregullores mbi substancat e përdorura në suplementet ushqimore dhe preparatet bimore". DM e re lind nga puna e përbashkët e Belgjikës, Francës dhe Italisë në kuadër të "Projektit Belfrit".  Autoritetet kompetente të tre vendeve kanë ndërtuar një listë të substancave të përbashkëta dhe të preparateve bimore që mund të përdoren në suplementet ushqimore bazuar në rishikimin e listave kombëtare sipas provave aktuale shkencore. Ajo do të mbështesë deri më 30 shtator listën ekzistuese "Lista Ministeriale pozitive" duke u dhënë mundësinë shoqatave përkatëse të ndërhyjnë nëpërmjet paraqitjes së studimeve, të dhënave shkencore dhe kështu me radhë në mënyrë që të ndërtojnë një listë të përbashkët përfundimtare. Kjo e fundit do të jetë referencë dhe për farmacistët të cilët dëshirojnë të mbajnë në farmaci dhe produkte bimore. Lista Belfrit përmban disa risi të dukshme siç është përfshirja e vajrave esenciale dhe përfshirja e disa drograve bimore deri tani të përjashtuara si farat e gështenjë kali dhe rrënjët e Pygeum. Megjithatë në krahasim me listën e mëparshme nuk paraqiten ankesa për Uva ursina, Ananas gambo, Aloe vera xhel, Tabebuia dhe pothuajse të gjitha derivatet Gemmo. Një tjetër mungesë e madhe e cila shpresohej të bënte pjesë ishte Piper methysticum, i njohur si Kava Kava. Rizoma e kësaj shkurre të Paqësorit përmban një numër të madh përbërësish të quajtur kavalaktone, të njohur për vetitë e tyre relaksuese. Ato zakonisht ekstraktohen në solucion ujor, acetoni ose etanoli. Pija tradicionalisht e përdorur nga popujt indigjenë prodhohet nga përtypja e materialeve bimore përpara se të pështyhen në një filxhan që përmban ujë dhe qumësht kokosi, kjo me qëllim që të emulsionojnë rezinat e patretshme të pasura me kavalaktone. Kava Kava është bërë famëkeq në vitin 2002 për disa raste të hepatitit të shkaktuara nga disa ekstrakte të saj etanolike. Kjo ka dekretuar heqjen e saj nga listat pozitive në Europë. Pavarësisht nga kjo, Australia, Zelanda e Re dhe Shtetet e Bashkuara kanë vazhduar të mbajnë në treg ekstraktet ujore duke shkaktuar një mosmarrëveshje ndërkombëtare të përshkruar si "paradoksi i Kava". Postulati i mosmarrëveshjes bazohet në supozimin se, formulimet perëndimore janë hepatoksike si të ekstraktuara nga tretës sintetikë dhe ato tradicionale me bazë ujore, të sigurta. Ata presin të dhëna shkencore për tu mbështetur.

Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC