Ushqyerje

tet142022

Kanceri i mëlçisë. Dieta e pasur me fibra të rafinuara rrit rrezikun

Studiuesit nga Universiteti i Toledos në SHBA kanë nënshkruar një artikull të botuar në Gastroenterology në të cilin thuhet se dietat e pasura me fibra të rafinuara mund të rrisin rrezikun për kancerin e mëlçisë.

"Hipoteza për të cilën kemi punuar për disa kohë është se shumë sëmundje kanë origjinë intestinale dhe ky studim e mbështet këtë koncept", thotë bashkautori Matam Vijay-Kumar, profesor në Departamentin e Fiziologjisë dhe Farmakologjisë në Kolegjin e Mjekësisë dhe Life Sciences, nënshkrues i një studimi të mëparshëm të botuar në revistën Cell që tregon se një përqindje e lartë e minjve me defekte të sistemit imunitar u sëmurën me kancer të mëlçisë në një dietë me inulinë të shtuar.

"Inulina është një karbohidrat që nuk mund të tretet nga enzimat e trupit të pranishme në ushqime të ndryshme me origjinë bimore dhe ekstraktohet kryesisht nga çikorja apo angjinarja që i shtohet si një aditiv ushqimit për të përmirësuar shijen e tij", shpjegon studiuesi, duke shtuar se duke mbërritur në zorrë inulina përdoret nga bakteret e florës intestinale që e fermentojnë atë për të marrë ushqim.

Përmes këtij mekanizmi përbërësi nxit nga njëra anë rritjen e baktereve intestinale duke përmirësuar funksionin e aparatit tretës dhe nga ana tjetër ndihmon në uljen e sasisë së kolesterolit të pranishëm në ushqim.

Edhe pse inulina promovon shëndetin metabolik në shumicën e përdoruesve, Vijay-Kumar dhe kolegët zbuluan se rreth 1 në 10 minj laboratori në dukje të shëndetshëm që ushqeheshin me një dietë që përmban inulinë zhvilluan kancer të mëlçisë. Por jo vetëm kaq, të gjithë minjtë që kishin zhvilluar një tumor malinj kishin përqendrime të larta të acideve biliare në gjak të shkaktuar nga një defekt kongjenital i quajtur shunt portosistemik.

"Gjetja më interesante është se 100% e minjve me nivele të larta të acideve biliare në gjak u prekën nga kanceri kur ushqeheshin me inulinë, gjë që nuk ndodhi te minjtë me acide biliare me qarkullim të ulët të ushqyer me të njëjtën dietë", shkruajnë studiuesit.

"Jo të gjitha fibrat janë universale të dobishme dhe këto të dhëna sugjerojnë që njerëzit me çrregullime të mëlçisë që lidhen me acidet biliare të rritura duhet t'u kushtojnë vëmendje fibrave të rafinuara dhe të fermentueshme", përfundon Vijay-Kumar. 

 

Gastroenterology 2022. Doi: 10.1053/j.gastro.2022.08.033
http://doi.org/10.1053/j.gastro.2022.08.033


Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC