Lajm Formues

Mukoziti oral nga kemio-radioterapia: prezantimi, parandalimi, trajtimi

Prezantimi
Kaviteti oral është veçanërisht i ndjeshëm ndaj efekteve nekrotike të rrezatimeve dhe disa barnave antiproliferative të përdorura në onkologji.

Simptomat karakteristike të mukozitit janë:

· thatësia orale;
· djegie dhe dhimbje në zonën e prekur nga hollimi i indeve;
· rritje e ndjeshmërisë ndaj të nxehtit dhe të ftohtit;
· eritemë e përhapur në zgavrën orale;
· vështirësi në gëlltitje, përtypje dhe të folur;
· formim i lezioneve erozive dhe hemorragjike, ulçer dhe arna të bardha;
· komplikacione infektive

Mukoziti manifestohet në rreth 40% të pacientëve që i janë nënshtruar terapisë antitumorale dhe në tërësinë e atyre të trajtuar me radioterapi për një neoplazi kokë-qafë. Ka një impakt të ndjeshëm në cilësinë e jetës sepse, duke ndërhyrë me aftësinë për t'u ushqyer mund të japë kequshqyerje, rënie të masës trupore, ndryshime elektrolitike, dobësim të sistemit imunitar, septicemi dhe vështirësi në menaxhimin e terapisë. Zhvillimi i mukozitit është i lidhur me dozën dhe regjimin e fraksionimit të radioterapisë. Simptomat shfaqen pas 15 ditësh dhe vazhdojnë për disa muaj. Zonat më të prekura janë qiellza e butë, gjuha dhe dyshemeja e zgavrës orale.

Parandalimi dhe trajtimi

Zhvillimi i mukozitit oral favorizohet nga disa sjellje si duhanpirja, abuzimi me alkoolin, mungesa e higjienës orale dhe dieta me ushqime pikante ose acidike. Para se të fillohet radio-kemioterapia, këshillohet një kontroll stomatologjik dhe një verifikim i pozicionimit korrekt të protezave.
Shpëlarjet me kolutorët analgjezikë dhe anti-inflamatorë pa alkool me bazë benzidaminën ose verbascoside-n, ndihmojnë në heqjen e mbetjeve të ushqimit dhe e mbajnë të njomë zgavrën orale, dhe janë të nevojshme për të parandaluar e trajtuar simptomat e mukozitit. Këshillohet gjithashtu që dhëmbët të lahen me furçë të butë për rreth 3 minuta çdo 4 orë, duke e shpëlarë shpesh gojën me ujë të vakët. Përdorimi i probiotikëve, në veçanti i Lactobacillus brevis CD2, prodhues i arginina deaminasi është treguar i dobishëm në parandalimin e incidencës dhe përshkallëzimit të mukozitit.

Pyetje esenciale

Çfarë e shkakton mukozitin?
Cilat janë zonat më të prekura të zgavrës orale?
Çfarë sjelljesh duhen shmangur?


Pas një cikli radioterapie Armandi C., 55 vjeç, ka zhvilluar një formë mukoziti oral shumë të bezdisshëm. Përveç kolutorit për të kufizuar përhapjen e inflamacionit dhe për të zbutur dhimbjen, po eksperimenton metoda të ndryshme natyrale.
 
    Cila është më e dobishmja në bazë të evidencave që janë në dispozicion?

A

Krioterapia orale. Aplikimi i akullit në mukozat orale redukton ekspozimin ndaj agjentit mukotoksik

B

Shpëlarje me ujë e kripë për dezinfektim

C

Çaj me melisa dhe pasiflora

Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC