Antitrupat monoklonalë anti-Covid. CHMP-ja miraton kombinimin. Rastet kur duhet përdorur

mar22021

Farmaci

Antitrupat monoklonalë anti-Covid. CHMP-ja miraton kombinimin. Rastet kur duhet përdorur

Kombinimi i dy antitrupave monoklonalë casirivimab e imdevimab, i njohur gjithashtu si Regn-Cov2, për trajtimin e Covid-19, ka marrë miratimin e Komitetit të Barnave për Përdorim Njerëzor në EMA, për pacientët që nuk kërkojnë...
Codifa
transparent
Covid-19. Një frenues i interleukinës 1 është i aftë të ulë vdekshmërinë në raste të rënda

mar12021

Farmaci

Covid-19. Një frenues i interleukinës 1 është i aftë të ulë vdekshmërinë në raste të rënda

Frenimi i interleukinës 1 (IL-1), por jo interleukinës 6 (IL-6), është lidhur me një ulje të konsiderueshme të vdekshmërisë në pacientët e shtruar në spital me Covid-19 të rëndë, sipas një studimi të botuar në “Lancet”...
transparent
Covid-19: Thuajse një në 3 pacientë ka çrregullim të stresit post-traumatik pas sëmundjes

shk262021

Shëndetësi

Covid-19: Thuajse një në 3 pacientë ka çrregullim të stresit post-traumatik pas sëmundjes

Sipas një letre kërkimore të botuar në “Jama Psychiatry”, te pacientët që kanë paraqitur një infeksion akut Covid-19, prevalenca e çrregullimit të stresit post-traumatik (PTSD) është 30.2%, në përputhje me rezultatet...
transparent
Hidroksiklorokina dhe klorokina në trajtimin ose parandalimin e Covid-19. Hidhen dyshime

shk262021

Farmaci

Hidroksiklorokina dhe klorokina në trajtimin ose parandalimin e Covid-19. Hidhen dyshime

Një kërkim në “Cochrane” ka vlerësuar efektet e klorokinës (e përdorur për malarien) dhe hidroksiklorokinës (e përdorur për sëmundje reumatizmale si artriti reumatoid dhe lupusi eritematoz sistemik) në trajtimin e të sëmurëve me...
transparent
Terapia farmakologjike ad hoc, falë testeve gjenetike

shk252021

Farmaci

Terapia farmakologjike ad hoc, falë testeve gjenetike

Ne e dimë se mbi 95% e popullsisë mbart një shënjues gjenetik që parashikon një përgjigje atipike ndaj të paktën një medikamenti dhe donim të shihnim se si testet farmakogjenetike, të kryera para përshkrimit të...
transparent
Laktoferrina mund të modifikojë inflamacionin e shkaktuar nga Covid-19

shk242021

Shëndetësi

Laktoferrina mund të modifikojë inflamacionin e shkaktuar nga Covid-19

Sipas një studimi italian të botuar në revistën "Nutrients", laktoferrina, një proteinë e pranishme në disa sekrecione njerëzore, funksionon si modifikuese e përgjigjes imune antivirale, me efekte të moderuara kundër...
transparent
Barnat anti-Covid-19. Ja, si ka ndryshuar kërkesa para dhe gjatë pandemisë në Itali. Të dhënat që vijnë nga AIFA

shk232021

Farmaci

Barnat anti-Covid-19. Ja, si ka ndryshuar kërkesa para dhe gjatë pandemisë në Itali. Të dhënat që vijnë nga AIFA

Sipas një letre kërkimore të botuar në “Jama Network open”, nënshkruar nga Adriana Ammassari, në Agjencinë Italiane të Barnave (AIFA) në Romë, gjatë fazës fillestare të...
transparent
Covid-19, tre simptomat klasike nuk mjaftojnë për të identifikuar kush duhet testuar

shk222021

Shëndetësi

Covid-19, tre simptomat klasike nuk mjaftojnë për të identifikuar kush duhet testuar

Sipas një studimi të botuar në “Journal of Infection”, testimi për Covid-19 vetëm i atyre që kanë atë që quhet tashmë triada klasike e simptomave, domethënë kollë, temperaturë dhe humbje të nuhatjes, mund të na ketë bërë të humbim...
transparent
Kremi galenik me melatoninë, për mbrojtjen e lëkurës nga dielli

shk222021

Fitoterapi

Kremi galenik me melatoninë, për mbrojtjen e lëkurës nga dielli

Melatonina është e njohur për përdorimin e saj kundër çrregullimit jet-lag (çregullim i përkohshëm i gjumit, pas udhëtimit me avion në zona të ndryshme kohore) dhe për të rregulluar gjumin, por studimet e fundit sugjerojnë edhe...
Nga rubrika Shëndetësi

Urdhri i Farmacistëve humb gjyqin e tretë brenda dy muajve

Në Gjykatën e Rrethit Gjyqësor Tiranë, u zhvillua sot seanca e parë dhe e fundit e Urdhrit të Farmacistëve me drejtuesit teknikë, ku i pari ishte paditësi, ndërsa të dytët të akuzuarit. Gjykatësi Gerti Hoxha, vendosi pushimin e çështjes pasi duke marrë për bazë vendimin e Gjykatës së Apelit
 
Nga rubrika Shëndetësi

Qeveria riformulon skemën e kreditimit të profesionistëve: Cikël 4-vjeçar certifikimi dhe numër më i vogël kreditesh të detyrueshme

Në mbledhjen e datës 22 shtator 2015 qeveria ka miratuar VKM-në për “Përcaktimin e kritereve, standardeve dhe procedurave të programit të certifikimit për profesionistët e shëndetësisë”, duke bërë disa ndryshime thelbësore në mënyrën e kreditimit të mjekëve, farmacistëve dhe dentistëve.
Download Center

OTC