Galenikë

jan72016

Galenikët me efedrinë ndalohen nga Ministria e Shëndetësisë në Itali

Këtej e tutje mjekët në Itali nuk do të lejohen të përshkruajnë përgatitje galenike të cilat përmbajnë efedrinë, e njëjta gjë vlen edhe për farmacistët që ndërtojnë përgatitje të cilat përmbajnë të njëjtin princip aktiv për të njëjtin qëllim.
transparent

qer202017

Lidokaina viskoze: aftet nuk trembin më!

Në rastin e afteve, gingivitit dhe stomatitit edhe kafshimi i thjeshtë i një molle mund të jetë një torturë. Për këto situata një princip aktiv që përdoret gjerësisht është lidokaina. Lidokaina është një anestetik lokal që i përket grupit të amideve: vepron në kanalin e sodiumit të pranishëm në akso
transparent

kor52017

Clobetasol: Kur mungojnë barnat, galenika vjen në ndihmë

Kohët e fundit mund ta kemi pasur të vështirë që të gjejmë kremin apo pomadën industriale me bazë clobetasol, i cili është një glukokortikoid analog i prednizolonit, me aktivitet të lartë anti-inflamator e imunosupresiv dhe me aktivitet modest mineralkotikoid.
transparent

jan292018

Mirra dhe ratania, bimët që iu vijnë në ndihmë mukozave të gojës

Mirra është një rrëshirë që rrjedh nga lëvorja e bimës Commiphora molomol, një derivat i natyrshëm që mund të përdoret për të zgjidhur çrregullimet e mukozës së gojës. Emri “commiphora” vjen nga arabishtja dhe ka kuptimin...
transparent

shk232018

Pishë, eukalipt dhe mente. Përgatitje galenike kundër simptomave të të ftohtit

Bashkë me dimrin, shtohet edhe nevoja e gjetjes së kurës së duhur për bllokimet e hundës, për kollën dhe të ftohtin. Ja, disa formulime të nevojshme galenike për të luftuar...
transparent

mar122018

Si të përgatisësh nistatinë me metodat galenike

Nistatina është një antifungal polien që ka një karakteristikë të veçantë: herë pas here “zhduket” nga sirtarët e farmacive. Duke qenë i nevojshëm dhe thelbësor, ka raste, kur mbetet si zgjidhje vetëm përgatitja galenike. Për të mësuar më...
transparent

mar232018

Galenikë: Si të përgatisni krem me bazë keline, kundër vitiligos

Kelina, ose visnaga (emri shkencor i bimës: Ammi visnaga), mund të përdoret në formën e aplikimeve lokale për trajtimin e vitiligos. Në të vërtetë, bashkuar me rrezatimin UV ajo mund të stimulojë aktivitetin e melanociteve, ndërsa...
transparent

pri262018

Melatonina. Si të përgatitet në mënyrë galenike si qetësues dhe si bar kundër alopecisë?

Nuk është ende shumë e qartë se cili është mekanizmi i saktë i veprimit të melatoninës që merret në rrugë orale, pasi ajo duket e paaftë për të kapërcyer barrierën hemato-encefalike dhe për të luajtur rolin që luan në nivel cerebral...
transparent

maj72018

Latanoprosti. Trajtim për glaukomën apo për alopecinë? Një shembull i përgatitjes galenike

80% e popullsisë kaukaziane përballet me nivele të ndryshme alopecie androgjene para të shtatëdhjetave. Për zhvillimin e këtij kushti është e nevojshme prania e niveleve të larta të testosteronit, të shoqëruara nga një...
transparent

qer222018

Si të përgatisni xhelin e nevojshëm për djegiet nga dielli

Diklofenaku mund të jetë një alternativë ndaj sulfadiazinës së argjendit, molekulë reference për trajtimin e djegieve dhe parandalimin e trajtimin e infeksioneve në djegiet e shkallës së dytë dhe të tretë, në ulceracionet, në lëndimet e...
transparenttransparent
Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC