KRIPA

sht42014

Tek diabetikët, dieta e pasur me kripë dyfishon rrezikun kardiovaskular

Sipas një studimi të publikuar në JCEM, pacientët me diabet të tipit 2 që ndjekin një dietë të pasur në kripëra dyfishojnë rrezikun e zhvillimit të sëmundjeve kardiovaskulare ...
transparent

dhj172014

Kripa hipertonike zvogëlon frekuencën e komplikimeve

Ruajtja e një hidratimi të përshtatshëm venoz me solucion kripe (salinë, NaCl 7% ose NaCl 3%) është thelbësore në ndërhyrjet kirurgjikale, por mënyra në të cilën vendoset ekuilibri hidrosalin duket se ka një ndikim të madh në shërimin e pacientit.
transparent

shk252015

Ushqimet e tregtuara për fëmijë me sasi tej normave të kripës dhe sheqerit, ja dëmet në shëndet

Një studim i publikuar së fundi në revistën “Pediatrics” dhe i drejtuar nga Mary E. Cogswell, studiuese e CDC-së, tregon se pjesa më e madhe e ushqimeve në supermarkete për fëmijët 1-3 vjeç përmbajnë sasi të tepërta natriumi dhe në të shumtën e rasteve këto ushqime janë të pasuruara me sheqerna të..
transparent

mar122015

12 marsi Dita Botërore e Veshkave dhe disa shifra domethënëse për SKV-të

Sëmundjet Kronike të Veshkave (SKV) konsiderohen një problem i rëndësisë së parë për shëndetin publik në mbarë botën. Institucionet amerikane për kontrollin dhe parandalimin e sëmundjeve “Centers for Disease Control and Prevention” i identifikojnë këto patologji me një nga prioritetet e mëdha të erë
transparent

dhj162016

Më shumë magnez për të mbajtur nën kontroll presionin e gjakut

Nëse presioni i gjakut është i lartë, nuk është vetëm faji i kripës dhe natriumit që ndodhet në të. Sipas rezultateve të një studimi të publikuar së fundi në revistën “Hypertension”, në fakt edhe magnezi ka një rol kryesor në kontrollin e vlerës minimale dhe maksimale të presionit të gjakut.
transparent

mar162018

OBSH-ja kërkon pakësimin e kripës. 5 mënyra për të përdorur vetëm 5 gramë në ditë

Vetëm 5 gramë kripë në ditë, pra, rreth 2 gramë sodium. Ky është objektivi ambicioz i OBSH-së për të ruajtur popullsinë botërore nga pasojat e abuzimit me kripën e kuzhinës. Një përdorim i tepërt, në të vërtetë, ka ndikim...
transparent

sht172019

Jodi në kripë në nivele të ulëta. Ministria e Shëndetësisë tregon hapat që do të ndërmerren

Shqipëria është një vend me pamjaftueshmëri jodi dhe sasia e jodit duhet plotësuar nëpërmjet produkteve ushqimore, kryesisht kripës. Por, si shumë produkte në tregun...
transparent

nën292021

Reduktimi i natriumit në produktet ushqimore. Udhëzuesi i FDA-së për industritë

Administrata Amerikane e Ushqimit dhe e Barnave ka zhvilluar një udhëzues për të inkurajuar industritë që të reduktojnë gradualisht natriumin në ushqime të ndryshme gjatë viteve të ardhshme. Ky udhëzues synon të ofrojë...
transparent

kor182022

Dieta tradicionale kineze e modifikuar me pak kripë mund të reduktojë sëmundjet kardiovaskulare

Sipas një studimi të ri të botuar në Circulation, te të rriturit kinezë me presion të lartë gjaku që konsumuan ushqim tradicional kinez të modifikuar me pak kripë për katër...
transparent

pri132023

Konsumimi i ushqimeve shumë të përpunuara dhe lidhja shkak-pasojë me kancerin

Sipas një artikulli të nënshkruar nga studiuesit e Imperial College në Londër dhe të botuar në “eClinicalMedcine”, konsumimi me tepri i ushqimeve shumë të përpunuara si...
transparenttransparent
Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC