Shëndetësi

nën292021

Reduktimi i natriumit në produktet ushqimore. Udhëzuesi i FDA-së për industritë

Administrata Amerikane e Ushqimit dhe e Barnave (FDA) ka zhvilluar një udhëzues për të inkurajuar industritë që të reduktojnë gradualisht natriumin në ushqime të ndryshme gjatë viteve të ardhshme. Ky udhëzues synon të ofrojë objektiva opsionale të matshme afatshkurtra (2.5 vjet) për natriumin në ushqimet e përpunuara, të paketuara dhe të përgatitura në treg, për të reduktuar marrjen e tepërt nga popullata, duke njohur dhe mbështetur rolet e rëndësishme që luan natriumi në teknologjinë dhe në sigurinë ushqimore", thuhet në dokumentin që është publikuar në faqen e internetit të FDA-së.

Në fakt, duket se pjesa më e madhe e natriumit që konsumojmë nuk vjen nga kripa e tryezës, por nga ushqimet e lartpërmendura. Kjo e bën të vështirë kontrollin e marrjes së tyre. Shumë kompani e kanë reduktuar atë në disa ushqime, por kjo nuk mjafton. Siç thekson FDA-ja, amerikanët konsumojnë mesatarisht 3.4 mg natrium në ditë, që është shumë më e lartë se kufiri i rekomanduar prej 2.3 mg për njerëzit mbi moshën 14 vjeç. Përveç kësaj, shumë fëmijë dhe adoleshentë e kalojnë kufirin e rekomanduar për ta, i cili është edhe më i ulët sesa për të rriturit. Me synimin për të reduktuar gradualisht natriumin, një veprim që mund të parandalojë qindra mijëra vdekje dhe sëmundje të parakohshme gjatë viteve të ardhshme, FDA-ja ka vendosur synime, por gjithashtu planifikon të monitorojë furnizimet ushqimore, të vlerësojë progresin dhe të angazhojë palët e interesuara.

Objektivat opsionale zbatohen për ushqimet e përpunuara dhe për ato në restorante. FDA-ja gjithashtu inkurajon përqafimin nga prodhuesit, produktet e të cilëve përbëjnë një përqindje të konsiderueshme të shitjeve kombëtare dhe nga zinxhirët e restoranteve. Në veçanti, janë 16 kategori të përgjithshme me objektiva individuale për 163 nënkategori ushqimore. Objektivat janë krijuar për të mbështetur një reduktim mesatar ditor të marrjes së natriumit prej rreth 12%. Duhet të theksohet se funksionet e natriumit në ushqim nuk neglizhohen, përkundrazi. Qëllimet marrin parasysh atë që ofron natriumi, përkatësisht shijen, strukturën, sigurinë mikrobike dhe stabilitetin. Bazuar në të dhënat e mbledhura, FDA-ja planifikon të zhvillojë objektiva të reja në të ardhmen.

 

FDA
https://www.fda.gov/regulatory-information/search-fda-guidance-documents/guidance-industry-voluntary-sodium-reduction-goals


Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC