FETUS

qer162014

Vitamina C tek duhanpirëset redukton efektet pulmonare në fetus

Marrja e vitaminës C nga duhanpirëset shtatzëna përmirëson funksionin pulmonar të foshnjave dhe redukton incidencën e frymëmarrjes sibilante tek fëmijët deri në vitin e parë të jetës, kjo sipas një studimi të botuar në JAMA.
transparent

jan312015

Opiatet kundër dhimbjeve rrisin rrezikun për defekte në fetus

Shumë grave amerikane në moshë riprodhuese iu përshkruhen opiate kundër dhimbjeve, barna të fuqishme që mund të rrisin rrezikun e defekteve të fetusit. Në një studim të publikuar këtë javë në revistën “Centers for Disease Control and Prevention”(CDC), studiuesit analizuan përshkrimet për këto lloj b
transparent

nën282017

Triptanet, përdorim i sigurt te femrat shtatzëna me migrenë

Në trajtimin e migrenës gjatë shtatzënisë përdorimi i triptaneve është i sigurt, sipas një studimi të publikuar kohët e fundit në “Cephalalgia”, pasi nuk janë teratogjenikë të rëndësishëm. “Sidomos në rast nevoje urgjente gjatë shtatzënisë, – shprehen autorët e koordinuar nga Christof Schaefer nga d
transparent

mar272018

EMA merr vendimin përfundimtar: ndalohet valproate për femrat në moshë fertile!

Stop valproates për gratë dhe vajzat në moshë fertile! Valproate nuk duhet të përdoret nga asnjë grua apo vajzë që është në moshë fertile, përveçse nëse ndjek një program për parandalim shtatzënie. Edhe në ambalazhimin e barit duhet...
transparent

gus262019

Barnat për sklerozën e shumëfishtë dhe shtatzënia. EMA udhëzon mbi rreziqet e fingolimodit

Organi i kontrollit raporton ndalimin e përdorimit për gratë shtatzëna dhe fertile që nuk përdorin kontraceptivë dhe detyrimin për ta ndaluar marrjen e barit në rast të shtatzënisë, pasi principi aktiv i barit mund të dëmtojë...
transparent

nën32022

Vitamina D në shtatzëni. Studimi kinez sqaron efektet

Marrja e suplementeve të vitaminës D gjatë shtatzënisë mund të shoqërohet me rritje të gjatësisë së humerusit (HL) në uterus, por gjithashtu me gjatësi më të madhe të të...
transparent

pri262023

Diabeti gjestacional. Mënyrat për ta parandaluar që para shtatzënisë

"Diabeti melit gjestacional (GDM), karakterizohet nga mosfunksionimi i ruajtjes së homeostazës së glukozës dhe njihet si ndërlikimi metabolik më i zakonshëm i lidhur me...
transparent

shk292024

Medikamentet opioide të përshkruara gjatë shtatzënisë shtojnë rrezikun për lindje të parakohshme

Një studim i gjerë kontroll rasti i publikuar në JAMA Network Open evidenton një lidhje ndërmjet ekspozimit ndaj opioideve gjatë shtatzënisë dhe shtimit të rrezikut...
Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC