alkool

nën272018

Alkooli. Pragu i konsumit të sigurt është... zero!

Nuk ekziston një nivel konsumi i pijeve alkoolike që të jetë i sigurt. Lajme të këqija këto për pothuajse 2,4 miliardë pijedashës në botë, 63% e të cilëve janë meshkuj. Vdekjet që i atribuohen konsumit të alkoolit janë pothuajse 3 milionë...
transparent

jan292019

Varësia ndaj alkoolit. Pse mjekët hezitojnë të përshkruajnë naltrexon

Megjithëse medikamenti naltrexon është licencuar për trajtimin e varësisë nga alkooli, ai mbetet shumë pak i përdorur dhe disa mjekë hezitojnë ta përshkruajnë, shpesh duke cituar si arsye, toksicitetin hepatik. Një...
transparent

maj82020

Varësia nga alkooli. Gabapentina, efikase në shërim, nëse ekzistojnë shenja abstinence

Gabapentina mund të jetë efektive në trajtimin e çrregullimit nga përdorimi i alkoolit (AUD) dhe me historik të simptomave të abstinencës. Megjithëse rreth 30 milionë...
transparent

qer12020

Konsumi i alkoolit dhe gjendja shëndetësore. Nevojiten qasje të synuara

Sipas autorëve të një studimi të botuar në “Jama Network Open”, sistemi shëndetësor dhe mjekët duhet të ndihmojnë pacientët me kushte të caktuara mjekësore, që të zvogëlojnë konsumin jo të shëndetshëm të alkoolit...
transparent

tet132020

Covid-19. Shtohet konsumi i alkoolit. Studimi kërkimor botohet në “Jama”

Sipas studimit të botuar në “Jama Network Open”, konsumi i alkoolit është rritur krahasuar me parapandeminë Covid-19. Ky studim, në formën e një letre kërkimore analizoi të dhënat e 1,540 të rriturve që ishin përgjigjur në...
transparent

dhj292020

Dezinfektuesit e duarve. Është neglizhuar rreziku i lidhur me gëlltitjen. Rastet klinike

Gëlltitja e dezinfektuesve të duarve me bazë alkooli, qoftë vullnetare ose e paqëllimshme, mund të vrasë, por publiku është gjerësisht i pavetëdijshëm për rreziqet e mundshme që paraqet kjo formë e higjienës së duarve dhe...
transparent

sht42023

Hipertensioni dhe rreziqet nga konsumimi i jamballit

Konsumimi i shpeshtë dhe në sasi të papërshtatshme i jamballit dhe produkteve që derivojnë prej tij, nga ëmbëlsirat te suplementet, mund të rrisë rrezikun për intoksikim me...
transparent

sht182023

Mënyra e jetesës mund të zvogëlojë rrezikun për zhvillimin e depresionit

Sipas një studimi të botuar në “Nature Mental Health”, një kombinim i faktorëve që lidhen me mënyrën e jetesës, gjenetikën, strukturën e trurit dhe sistemin imunitar dhe atë...
transparent

pri222024

Sindromi i zorrës së irrituar

Sindromi i zorrës së irrituar (IBS) pre 5-10% të popullsisë në botë (1 në 10 vetë). Një ekip studimi në Hong Kong ka zbuluar një lidhje të drejtpërdrejtë ndërmjet sjelljeve të...
Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC