Ushqyerje

jan102023

Efekti i kafeinës mbi rritjen e qelizave kancerogjene

Kafeina është mbrojtëse kundër rritjes së qelizave të melanomës njerëzore, sipas një studimi të botuar në "Molecules", në të cilin kanë marrë pjesë Instituti i Lartë i Shëndetësisë (ISS), IDI, Romë dhe Neuromed, Pozzilli, Universiteti i Ferrarës dhe Universiteti i Romës "Tor Vergata".

"Duke përdorur qasjet në silic dhe in vitro, ne kemi identifikuar një proteinë që ndoshta luan një rol themelor në këtë veprim të dobishëm të kafeinës, enzimën e tirosinazës e cila, siç dihet, ka funksion kryesor në sintezën e melaninës dhe e cila do të kishte një veprim mbrojtës kundër efekteve të dëmtimit të gjeneruar nga rrezet UV dhe një funksion të rëndësishëm imunomodulimi", shpjegon Francesco Facchiano (ISS), i cili koordinoi studimin.

Roli mbrojtës i kafeinës kundër disa llojeve të kancereve është përshkruar tashmë në disa studime, megjithatë, mungonte një kuptueshmëri e plotë e asaj që ndodhte në nivelin molekular. Studiuesit janë përpjekur të identifikojnë këta mekanizma dhe për këtë qëllim, zgjedhja e modeleve qelizore që do të përdoren, përkatësisht "qelizat fillestare të melanomës" ishte themelore. Këto qeliza janë shumë të veçanta dhe kanë disa karakteristika të rrjedhës, të tilla si mundësia për ta bërë një tumor rezistent ndaj barnave dhe rikthimit të tij.

Ekspertët vunë re se kafeina uli ndjeshëm rritjen e këtyre qelizave. Ata gjithashtu vunë në dukje rëndësinë gjatë gjithë këtij procesi të molekulave të përfshira në mekanizmat e sinjalizimit, të tilla si IL-1beta, IP-10, MIP-1alfa, MIP-1beta dhe RANTES. Edhe këto sekretohen në mënyrë të reduktuar në kulturë kur ekspozohen ndaj kafeinës. Autorët nënvizojnë se rezultatet e tyre tregojnë mundësi dhe perspektiva të reja në një fushë të veçantë, në të ashtuquajturën terapi diferencimi, e cila synon të diferencojë qelizat në mënyrë që të jetë në gjendje të synojë vetëm ato tumore dhe të shmangë recidivat pas kimioterapisë.

 


Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC