Ushqyerje

kor202022

Rritet numri i të rinjve me çrregullime të të ngrënit

Sipas një studimi të botuar në JAMA Network Open, në Norvegji është vënë re një rritje e konsiderueshme e numrit të vajzave që janë diagnostikuar me çrregullime të të ngrënit që nga fillimi i pandemisë COVID-19. Studimet e kryera në SHBA dhe Kanada kanë raportuar një numër në rritje të vajzave dhe adoleshentëve që trajtohen për çrregullime të të ngrënit, veçanërisht anoreksi nervore, gjatë pandemisë COVID-19.

"Nuk ka informacion të mjaftueshëm për shkallën e kësaj rritjeje në nivel popullsie. Për këtë, ne analizuam tendencat në diagnozat e çrregullimeve të të ngrënit te fëmijët dhe adoleshentët në Norvegji para dhe gjatë pandemisë", shpjegon autori kryesor i studimit Pål Surén, nga Instituti Norvegjez i Shëndetit Publik në Oslo. Studiuesit vlerësuan të dhënat nga regjistri norvegjez i kujdesit shëndetësor parësor dhe të dhënat e regjistrit të kujdesit të specializuar, të cilat mbulojnë të gjithë popullsinë e vendit, duke u fokusuar te të dhënat nga fëmijët e moshës 6-16 vjeç, të cilët kanë jetuar në Norvegji në periudhën janar 2019-dhjetor 2021.

Grupi i krahasimit përfshinte fëmijët e së njëjtës moshë të cilët u vëzhguan gjatë periudhës janar 2017-dhjetor 2019. Analiza vlerësoi ndryshimet në përqindjen e individëve me çrregullime të të ngrënit të regjistruara që nga fillimi i pandemisë në mars 2020 në grupin e pandemisë dhe pas marsit 2018 në grupin parapandemik dhe, duke pasur parasysh numrin e ulët të diagnostikimit për çrregullime të të ngrënit te meshkujt, autorët u fokusuan te femrat. Grupi i pandemisë përfshinte 348,187 vajza dhe grupi parapandemik 353,848. Për vajzat e moshës 6-12 vjeç, analiza e të dhënave tregoi rritje relativisht më të madhe në shkallën e çrregullimit të të ngrënit të diagnostikuar në grupin e pandemisë (+ 66,90% në kujdesin parësor dhe + 278,30% në kujdesin e specializuar). Veçanërisht për vajzat e moshës 13-16 vjeç, rritja relative ishte 126,54% në kujdesin parësor dhe 95,96% në kujdesin e specializuar.

Analiza e të dhënave sugjeron se rritja lidhet me ndryshimet shoqërore të shkaktuara nga pandemia, duke përfshirë kufizimet në jetën e përditshme, arsimimin dhe aktivitetet e të rinjve. "Rezultatet tona janë të ngjashme me ato të Amerikës së Veriut dhe sugjerojnë se rritja e çrregullimeve të të ngrënit ka ndodhur ndërkombëtarisht", përfundojnë autorët.

 

JAMA Network Open 2022. Doi: 10.1001/jamanetworkopen.2022.22079
http://doi.org/10.1001/jamanetworkopen.2022.22079


Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC