Ushqyerje

qer282022

Kanceri i prostatës dhe konsumi i tepërt i qumështit. Ja, cila është lidhja

Sipas një studimi të ri, meshkujt që konsumojnë sasi të mëdha të bulmetit, veçanërisht qumështit, rrezikohen më shumë nga kanceri i prostatës sesa ata që konsumojnë më pak. Megjithatë, rezultatet sugjerojnë se nuk është përgjegjës kalciumi, pasi nuk u gjet asnjë lidhje midis rrezikut të kancerit dhe marrjes së kalciumit nga ushqime të tjera, përveç produkteve të qumështit.

"Një nga interpretimet është se produktet e qumështit, ose disa faktorë rreziku të panjohur të lidhur ngushtë, ndikojnë në rrezikun e kancerit të prostatës", thonë studiuesit në American Journal of Clinical Nutrition. Studimi u krye me mbi 28,700 burra nga Shtetet e Bashkuara dhe Kanadaja, konsumi ushqimor i të cilëve u vlerësua duke përdorur një pyetësor për frekuencën e ushqimit. Në 7.8 vite ndjekje, janë vërejtur 1254 raste të incidentit të kancerit të prostatës, nga të cilat 190 ishin të avancuara. Meshkujt që konsumonin 430 gramë qumësht në ditë kishin një rrezik më të lartë se ata që konsumonin 20.2 gramë në ditë, që është rreth gjysmë filxhani qumësht (HR 1.27). Rreziku ishte edhe më i madh kur u bë krahasimi me pjesëmarrësit që nuk konsumonin fare produkte qumështi (1.62). Nuk kishte shumë dallime midis qumështit të skremuar ose jo dhe nuk u vu re asnjë lidhje e madhe me kosin dhe djathin.

U vu re se për shkak se pjesëmarrësit treguan një ndryshim të madh në ekspozimin ndaj produkteve të qumështit dhe marrjes së kalciumit, studiuesit ishin në gjendje të krahasonin një gamë shumë të gjerë të konsumit me nivele shumë të ulëta. Një risi nga kërkimet e mëparshme, ku shumica e individëve të përfshirë pinin më shumë se një filxhan qumësht në ditë. Më e rëndësishme është se rezultatet nuk tregojnë një rritje uniforme të rrezikut të kancerit me konsumin në rritje të produkteve të qumështit.
"Shumica e rritjes së vazhdueshme të rrezikut jepet kur arrin 150 gramë, rreth dy të tretat e një filxhani qumësht në ditë", shpjegoi Gary E Fraser, bashkautor i studimit. Autori beson se lidhja midis produkteve të qumështit dhe kancerit të prostatës varet nga hormonet seksuale që gjenden në qumësht dhe ai vuri në dukje gjithashtu një paralele me një studim të mëparshëm që tregoi efekte të ngjashme të produkteve të qumështit në rrezikun e kancerit të gjirit te gratë. "Duket e mundur që të jenë të përfshirë të njëjtët mekanizma", tha ai, duke theksuar megjithatë se studimi nuk vërteton se qumështi shkakton kancer të prostatës.

 

American Journal of Clinical Nutrition 2022. Doi: 10.1093/ajcn/nqac093.
https://www.doi.org/10.1093/ajcn/nqac093


Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC