Ushqyerje

pri112022

Kanceri. Të dhëna të reja për lidhjen midis përdorimit të ëmbëlsuesve artificialë dhe shtimit të rrezikut

Sipas një studimi të publikuar në Plos Medicine, ëmbëlsuesit artificialë mund të lidhen me një rrezik të shtuar për kancer. "Gjetjet tona nuk mbështesin përdorimin e ëmbëlsuesve artificialë si një alternativë e sigurt në ushqime dhe pije dhe ofrojnë të dhëna të reja dhe të rëndësishme për të adresuar polemikat në lidhje me efektet e tyre të mundshme negative", thuhet në raport.

"Këto gjetje, megjithëse duhet të përsëriten në grupe të tjera në shkallë të gjerë dhe mekanizmat themelorë duhen sqaruar përmes studimeve eksperimentale, ofrojnë informacion të ri dhe të rëndësishëm për rivlerësimin e vazhdueshëm të ëmbëlsuesve ushqimorë nga Autoriteti Evropian i Sigurisë Ushqimore dhe agjenci të tjera shëndetësore në nivel global", tha Charlotte Debras, nga Universiteti La Sorbonne Paris Nord, nënshkruesja e parë e hulumtimit. Në artikull, studiuesit shpjegojnë se siguria e ëmbëlsuesve artificialë të përdorur gjerësisht nga industria ushqimore si një alternativë ndaj sheqernave të shtuara është vënë në dyshim, ashtu si dhe roli i tyre në etiologjinë e sëmundjeve të ndryshme. Studimet eksperimentale kanë sugjeruar kancerogjenitetin e tij, megjithëse mungojnë studimet epidemiologjike mbi këtë temë. Prandaj, qëllimi i studimit ishte të analizonte lidhjen midis konsumit të ëmbëlsuesve artificialë dhe rrezikut të kancerit. Mbi 100,000 të rritur në Francë, pjesëmarrës në studimin NutriNet-Santé, u përfshinë në studim dhe raportuan marrjen e ëmbëlsuesve artificialë, përmes të dhënave të përsëritura dietike 24-orëshe, si dhe stilit të jetesës, historisë mjekësore, të dhënave shëndetësore dhe më shumë. Analizat u rregulluan sipas disa ndryshoreve, përfshirë diabetin, arsimin, historinë familjare të kancerit ose marrjen bazë të ushqimeve të ndryshme, si: produktet e qumështit, drithërat, alkooli, etj.

U zbulua se, krahasuar me ata që nuk konsumonin ëmbëlsues artificialë, ata që i përdornin ata gjerësisht kishin një rrezik më të madh të përgjithshëm për kancer (raporti i rrezikut [HR] 1.13). Rreziku u zbulua veçanërisht me aspartam dhe acesulfame-K. Përveç kësaj, kishte një rrezik në rritje për kancer të gjirit dhe kancere të lidhura me obezitetin. Autorët pranojnë se studimi ka disa kufizime, duke përfshirë faktin se dietat e pjesëmarrësve u raportuan nga të njëjtat subjekte, por theksojnë rëndësinë e informacionit të dhënë nga studimi për rivlerësimin e ëmbëlsuesve artificialë nga agjencitë shëndetësore.

 

Plos Medicine 2022. Doi: 10.1371/journal.pmed.1003950
https://doi.org/10.1371/journal.pmed.1003950


Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC