Ushqyerje

nën182021

Rreziku i lartë kardiometabolik dhe roli që luajnë barishtet dhe erëzat në dietën ushqimore

"Konsumimi i një vakti që përmban barishte dhe erëza zbut lipeminë pas ngrënies, hipergliceminë dhe stresin oksidativ dhe përmirëson funksionin endotelial. Megjithatë, deri më sot, janë kryer vetëm studime të kufizuara mbi efektin e konsumimit afatgjatë të bimëve dhe erëzave të përziera në faktorët e rrezikut për sëmundjet kardiometabolike", shpjegon Kristina Petersen, nga Texas Tech University, autorja kryesore e studimit të publikuar në American Journal of Clinical Nutrition.
Sipas rezultateve të këtij studimi, në kontekstin e një diete jooptimale të stilit amerikan, shtimi i bimëve dhe erëzave të përziera në doza relativisht të larta, mund të përmirësojë presionin e gjakut në 24 orë, pas katër javësh, krahasuar me doza më të ulëta, te të rriturit me rrezik të lartë për sëmundje kardiometabolike.

Studiuesit vlerësuan efektin e një diete mesatare amerikane që përmban barishte dhe erëza, në sasinë 0.5, 3.3 dhe 6.6 g në ditë në një përmbajtje kalorike prej 2100 kcal, mbi lipidet dhe lipoproteinat, si dhe faktorë të tjerë rreziku për sëmundjet kardiometabolike te të rriturit në rrezik. Për këtë, ata kryen një studim tre periudhash, me përzgjedhje rastësore, të kryqëzuar, me ushqyerje të kontrolluar të 71 pjesëmarrësve. Çdo dietë u konsumua për katër javë, me një minimum prej dy javësh të mëparshme pa asnjë medikament. Operacioni përfshinte një përzierje të 24 barishteve dhe erëzave, mes të cilave: kanellë, rozmarinë, borzilok dhe hudhër, por nuk u bënë ndryshime në sasinë e natriumit, frutave dhe perimeve ose ushqimeve të tjera në dietë. Rezultatet u vlerësuan në fillim dhe në fund të çdo periudhe diete.

Ekspertët nuk kanë vënë re dallime pas dietave të ndryshme sa i përket kolesterolit LDL, shënuesve të glukozës në gjak ose funksionit vaskular, por vunë re dallime midis dietave për presionin mesatar të gjakut sistolik dhe diastolik 24-orësh të matur në klinikë. Dieta me dozë të lartë barishtesh dhe erëzash, ndryshe nga dietat me dozë mesatare dhe të ulët, e ka ulur presionin arterial sistolik mesatar në 24 orë.


Am J Clinical Nutrition 2021. Doi: 10.1093/ajcn/nqab291
https://doi.org/10.1093/ajcn/nqab291 


Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC