Ushqyerje

mar42021

Dieta e duhur parandalon formimin e gurëve në veshka

Dy punime, të botuara në "Nutrients e Archivos espanoles de Urologia", të cilat kanë bërë shqyrtim të literaturës ekzistuese, tregojnë se dieta ideale për luftimin e gurëve në veshka përfshin shumë ujë, proteina bimore e produkte qumështi dhe shmang sa më shumë që të jetë e mundur mishin, kripën dhe pijet freskuese. "Sigurisht që ekziston një predispozitë gjenetike për formimin e gurëve, por dieta korrekte dhe e ekuilibruar mund të ndihmojë në parandalimin e shfaqjes së tyre", shpjegon Pietro Manuel Ferraro, i Fondacionit Poliklinik të Universitetit Agostino Gemelli Irccs dhe të Universitetit Katolik të Romës, autori kryesor i të dyve punimeve.

Eksperti thekson se gjëja më e rëndësishme është të pihen lëngje, pasi çdo gotë ujë zvogëlon formimin e gurëve me 13%. Edhe kafeja dhe lëngu i agrumeve kanë efekt mbrojtës, ndërsa pijet jo alkolike shtojnë rrezikun e shfaqjes së gurëve. Dieta duhet të përmbajë rreth 1.2 gramë kalcium në ditë, pasi ky element redukton përthithjen intestinale dhe sekretimin e oksalateve, duke mbrojtur kështu nga formimi i gurëve. Është e vështirë të përcaktohet sasia e oksalateve që përmban secili ushqim, sepse është shumë e ndryshueshme; Sidoqoftë, meqenëse shumë perime, të tilla si spinaqi, panxhari e patatet janë të pasura me to, këto ushqime të çmuara mund të vazhdojnë të konsumohen duke vepruar në thithjen e oksalateve në zorrë përmes kalciumit.

Elemente të tjera që duhen kufizuar janë kripa, e cila rrit rrezikun e gurëve, sepse shton eliminimin e kalciumit në urinë dhe konsumi i tepërt i proteinave shtazore, të cilat ulin pH e urinës dhe rrisin sekretimin urinar të acidit urik, veçanërisht nëse janë të pranishëm diabeti dhe sindroma metabolike. Proteinat me bazë bimore dhe ato të qumështit nuk i shkaktojnë këto probleme. Me pak fjalë, dieta e përshtatshme për të shmangur gurët duhet të përfshijë shumë fruta dhe perime, kalcium dhe ujë, pak proteina shtazore dhe sasi të vogël kripe. Për këtë arsye, kjo të kujton dietat mesdhetare dhe vegjetariane, të ndryshme nga ato tipike të Evropës Veriore.

"Sidoqoftë, është e këshillueshme, te njerëzit me një tendencë të theksuar për të formuar gurë, të bëhet një vlerësim i specialistit për të përcaktuar me saktësi rolin e zakoneve ushqimore dhe faktorëve të tjerë jo dietikë, për të ndërhyrë në mënyrë të synuar", përfundon Ferraro.


Nutrients 2021. Doi: 10.3390/nu12030779
https://doi.org/10.3390/nu12030779
Arch Esp Urol. 2021 Jan;74(1):112-122. English, Spanish. PMID: 33459627.


Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC