Shëndetësi

mar232023

Suplementet: dallimet dhe përfitimet në mungesat nutricionale

Suplementet me bazë prebiotikësh, probiotikësh ose sinbiotikësh mund të ndihmojnë në plotësimin e mungesave nutricionale, ndërsa enzimat e tretjes ndihmojnë pacientët që vuajnë nga mangësitë enzimatike. Një artikull i botuar në "PharmacyTimes" ka përshkruar karakteristikat e këtyre produkteve.

Sistemi tretës dhe enzimat e tretjes

Sistemi tretës fillon nga goja dhe vazhdon midis ezofagut, stomakut dhe intestinit. Gjatë rrugës, organe të ndryshme kontribuojnë në procesin e tretjes, si mëlçia, fshikëza e tëmthit dhe pankreasi, të cilat lëshojnë lëngje tretëse që përmbajnë enzima të cilat shpërbëjnë lëndët ushqyese.

Enzimat tretëse kryesore janë pesë: amilaza, e cila zbërthen karbohidratet komplekse; laktaza, e cila është e nevojshme për të zbërthyer molekulat e laktozës; lipaza dhe proteaza, të dyja të prodhuara nga pankreasi, të cilat shpërbëjnë yndyrat dhe proteinat dhe sukraza, e cila është përgjegjëse për zbërthimin e saharozës, një sheqer i thjeshtë. Ndërsa janë të shumta frutat që i përmbajnë këto enzima tretëse, nuk ka të dhëna që tregojnë se konsumimi i tyre mund të ndihmojë në tretje, prandaj, në raste mungese, përshkruhen produkte të bazuara në enzimat tretëse. Megjithatë, këto suplemente mund të merren edhe nëpërmjet medikamenteve të tjera, të tilla si holluesit e gjakut ose antidiabetikët, kështu që pacientët duhet të jenë gjithmonë nën mbikëqyrjen mjekësore për të filluar përdorimin e tyre.

Probiotikët, prebiotikët dhe sinbiotikët

Përveç enzimave, për të kryer procesin e tretjes sistemi tretës mbështetet edhe në shumë baktere të tjera. Në një situatë ideale, trupi ruan një ekuilibër delikat midis mikrobiotës dhe enzimave të tretjes, por kur ky ekuilibër prishet për ndonjë arsye, suplementet mund të ndihmojnë në rivendosjen e tij. Për t'u klasifikuar si një probiotik, një mikrob duhet të konsumohet në mënyrë të sigurt, të ketë një përfitim të provuar dhe të mbijetojë në zorrë pas tretjes. Shtatë gjinitë e mikroorganizmave që përdoren më shpesh në probiotikë janë: Bacillus, Bifidobacterium, Enterococcus, Escherichia, Lactobacillus, Saccharomyces dhe Streptococcus, por nevojiten më shumë studime për të kuptuar përfitimet e secilit. Sidoqoftë, në përgjithësi, bakteret "e mira" në intestin mund të ndihmojnë trupin të absorbojë dhe të shpërbëjë barnat, të mbajë nën kontroll bakteret e dëmshme dhe të tresë ushqimin.

Prebiotikët, nga ana tjetër, janë fibra bimore që gjenden në shumë ushqime, megjithëse mënyra e përgatitjes së ushqimeve mund të ndryshojë përmbajtjen e tyre. Prebiotikët veprojnë si ushqim për probiotikët, kështu që ata duhet të kalojnë tretjen dhe të arrijnë në zorrën e trashë ku mikrobiota i metabolizon dhe i fermenton ato, duke i ngrënë. Kjo çon në formimin e acideve yndyrore me zinxhir të shkurtër, të cilat përdoren për të rritur përgjigjen imune, për të luftuar inflamacionin, për të ndihmuar në prodhimin e mukusit dhe për të siguruar energji për qelizat. Kur përpiqeni të maksimizoni përmbajtjen prebiotike të ushqimeve, është e rëndësishme të dini se ushqimet e papërpunuara përmbajnë më shumë fibra dhe ofrojnë përfitimet më të mëdha.

Suplementët prebiotikë, duke qenë të përbërë nga përbërës individualë dhe jo nga komplekset që karakterizojnë ushqimin në tërësi, nuk mund të zëvendësojnë një dietë të ekuilibruar. Për më tepër, kur përshkruhen, duhet pasur parasysh se suplementet me bazë prebiotikësh mund të japin efekte anësore gastrointestinale, prandaj në fillim duhet të merren në doza të ulëta, për të kuptuar nëse tolerohen nga organizmi.

Së fundi, sinbiotikët, janë një përzierje e probiotikëve dhe prebiotikëve që kanë një ndikim të dobishëm në trup, duke përmirësuar aktivitetin dhe mbijetesën e mikroorganizmave të dobishëm për intestinin.

 

Sabina Mastrangelo

Burimi:

https://www.pharmacytimes.com/view/prebiotic-probiotic-synbiotic-supplements-help-bridge-nutrition-gaps


Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC