Shëndetësi

pri42022

Prezantohet membrana që ngjitet brenda faqes, për administrimin e lehtë të insulinës

Në një studim të publikuar në ACS Applied Bio Materials, është paraqitur prototipi i një membrane të vogël që do të ngjitet në brendësi të faqes dhe që ka për qëllim lëshimin e insulinës. Deri më sot, hormoni u administrohet pacientëve me diabet me metoda të konsideruara invazive dhe të pakëndshme, të cilat kërkojnë, ndër të tjera, kushte sterile. Alternativat e këtyre metodave janë kërkuar prej kohësh, si për shembull, stilolapsa ose pompa. Një mundësi është shpërndarja e insulinës përmes lëkurës, e cila, gjithsesi, përfaqëson një pengesë të madhe pasi lëkura është një barrierë e shkëlqyer dhe i bën barnat të depërtojnë ngadalë.

Në studimin e ri, studiuesit hetuan nëse një material specifik që çliron barnat, sapo të aktivizohet nga nxehtësia, mund të lëshojë insulinë në gojë, ku membrana e brendshme është shumë e hollë, ose në nivelin e kornesë. Fillimisht, kjo lloj cope, e bërë nga fibra të polietuara me elektronikë (acid akrilik), beta-ciklodextrinë dhe oksid grafeni të reduktuar, u vendos në një tretësirë me insulinë për tre orë. Copat u aplikuan më pas në membranën e faqes dhe në kornetë e marra nga derrat. U zbulua se në të dyja rastet, pasi materiali aktivizohej nga një lazer me rreze infra të kuqe, insulina çlirohej shumë më shpejt sesa përmes lëkurës.

Eksperimentet in vivo të kryera në 3 derra të varur nga insulina treguan se kur materiali, i cili ishte vendosur brenda faqes pa shkaktuar irritim, aktivizohej, niveli i sheqerit në gjak te kafshët u ul, ndërsa nivelet e insulinës plazmatike u rritën. Rezultati i fundit paraqet për autorët provën e konceptit mbi efektivitetin e këtij mjeti në çlirimin e insulinës në gjak. Më në fund, studiuesit, të cilët gjithashtu synojnë të kryejnë studime paraklinike mbi modelet e kafshëve, kryen një test mbi 6 vullnetarë të rritur të shëndetshëm. Ngjtësja, këtë herë një version placebo, u aplikua në brendësi të faqes së pjesëmarrësve, të cilët thanë se ndiheshin rehat.

 

ACS Applied Bio Materials 2022. Doi: 10.1021/acsabm.1c01161.
https://doi.org/10.1021/acsabm.1c01161


Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC