Shëndetësi

jan212022

Astma dhe imunoterapia me alergjenë të dobishëm në terma afatgjatë. Ja, të dhënat e reja

Imunoterapia me alergjenë sjell reduktime në përshkrimin e barnave për rinitin alergjik dhe astmën, parandalimin e përkeqësimit të astmës dhe kontrollin më të mirë afatgjatë të sëmundjes. Këtë e demonstron studimi REACT, një studim evropian i botës reale, i publikuar në Lancet Regional Health.

 

Astma dhe riniti alergjik, sëmundje të lidhura

Alergjitë përfaqësojnë një reagim jonormal të sistemit imunitar ndaj alergenëve që përndryshe janë të padëmshme dhe vlerësohet se prek 26% të të rriturve. Pacientët me rinit alergjik, shpesh vuajnë nga astma dhe studimet sugjerojnë se përqindja shkon 10-40%. Imunoterapia me alergjenë (AIT) ose trajtimi i desensibilizimit përfshin ekspozimin ndaj dozave në rritje të një alergjeni, siç është poleni, pluhuri i shtëpisë ose qimet e maces. AIT-ja është një trajtim efektiv për pacientët me rinit alergjik dhe mund të administrohet në mënyrë subkutane ose nën gjuhë. Megjithatë, ka pak të dhëna afatgjata të botës reale, kështu që studiuesit ndërmorën një studim të efektivitetit të AIT-së gjatë një periudhe 10-vjeçare.

 

Përmirëson kontrollin e patologjisë

Studimi REACT është një studim grupi retrospektiv i 92,048 pacientëve me rinit alergjik me dhe pa astmë, të ndarë në dy grupe: ata të trajtuar me imunoterapi me alergjenë dhe një grup kontrolli i patrajtuar. Të dhënat e pacientëve janë nxjerrë nga baza e të dhënave e fondit të sigurimeve shëndetësore, prej 5.9 milionë kërkesash. Në përgjithësi, në vitin e nëntë, pacientët e trajtuar me imunoterapi alergjenike patën një reduktim prej 62% në recetat e përgjithshme për rinitin alergjik (kundrejt 54% të kontrolleve) dhe një reduktim 9% në medikamentet e astmës (kundrejt kontrolleve që kishin një rritje prej 19%). Kështu, imunoterapia me alergjenë lidhet me një reduktim të përdorimit të barnave, duke sugjeruar kontroll më të mirë të sëmundjes. Së fundi, në grupin AIT u dokumentua edhe një reduktim më i madh i përkeqësimeve të astmës, shtrimeve në spital dhe ditëve të shtrimit.

 

Dr. Paolo Levantino
Farmacist klinik

Burimi:

Lancet Reg Health Eur. doi: 10.1016/j.lanepe.2021.100275. eCollection 2022 feb


Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC